Satul Poeni bântuit de omul-lup

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Din bătrâni, se spune că lupul este animalul în care se transformă toţi oamenii care mor neîmpăcaţi cu Dumnezeu. „Cine nu ţine legile astea, cine nu se leapădă de păcate, cine rămâne neîmpăcat, cu greşeala în suflet, e pedepsit şi blestemat să nu-şi afle hodina pe lumea asta şi nici pe ailaltă şi să umble ca un lup, ca un stragoni, ori ca un câne fără stăpân”, spune Reveca, localnică a satului Poeni din Banatul de Munte (Munţii Poiana Ruscă), România.

Satul Poeni este blestemat de mai bine de o sută de ani să fie bântuit de nişte lupi stranii care atacă şi devorează oameni din acest sat. De ce spun stranii, fiindcă după spusele specialiştilor zoologi, lupii nu atacă niciodată oameni, doar în cazul când sunt turbaţi. În nici o circumstanţă lupii nu devin mâncători de oameni, fenomen care se întâlneşte doar în cazul tigrilor, leilor şi leoparzilor.

Misterul de la Poeni se adânceşte şi mai mult dacă luăm în calcul faptul ca în zona respectivă nu mai existau lupi de peste o sută de ani.

Bătrânii satului, însă, sunt convinşi că aceste atacuri sunt înfăptuite de strigoi, de sufletele celor decedaţi care au murit neîmpăcaţi, şi acum bântuie şi atacă pe cei vii.

Cei care au scăpat povestesc că fiara din altă lume arată precum un câine mare, negru cu blana zburlită, care nu lasă urme pe zăpadă sau prin praf atunci când fuge, ca şi cum ar fi plutit.

Un alt argument în favoarea teoriei cu strigoii este faptul că arătarea dispărea instantaneu dacă oamenii apucau să-şi facă semnul crucii sau să rostească o rugăciune.

Dar un lucru şi mai straniu este faptul că cei atacaţi de lupi erau toţi din acelaşi neam, iar localnicii au găsit şi explicaţia acestor atacuri. Oamenii locului sunt de părere că povestea neamului muşcat de fiara necurată începe acum peste două sute de ani, când cineva din familia respectivă ar fi omorât un alt sătean pentru a-i fura o armă foarte valoroasă. Cel ucis era unicul fiu al unei bătrâne care în ziua înmormântării ar fi aruncat în cimitir un greu blestem asupra neamului ucigaşului fiului său.

Aşa să fie sau nu, nu putem şti cu certitudine, dar localnicii în grija lor de a nu deveni suflete neîmpăcate pe lumea cealaltă merg cu regularitate la biserică, se spovedesc şi urmează toate posturile, poate aşa vor scăpa şi de blestemul lupului ce bântuie satul.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.