Craniile umane erau folosite pe post de cupe

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Descoperirea unor cranii destul de bine şlefuite şi pregătite, au făcut cercetătorii să conchidă că omul preistoric, acum 15.000 de ani în urmă folosea pe post de cupă sau vas din care să bea, să mănânce, craniile umane.

Aceste cranii au fost găsite într-o peşteră din regiunea Somerset, Marea Britanie. Trei cranii vechi de 14.700 de ani, descoperite la Gough’s Cave, Somerset, au fost atât de meticulos finisate, încât folosirea lor ca vase în care se ţinea lichid sau din care se bea pare a fi singura explicaţie plauzibilă, a fost concluzia experţilor de la Natural History Museum din Londra. Aceştia susţin că ineditele cupe-cranii erau folosite probabil în scopuri rituale.

“Cred că realizarea de cupe din cranii ţinea de un ritual. Dacă ar fi vrut să spargă craniul doar pentru a extrage creierul pentru a-l mânca, ar fi putut obţine acest rezultat mult mai uşor. Dacă ar fi dorit doar să se hrănească, craniul ar fi fost foarte fragmentat. Însă în aceste cazuri se observă că ei încercau să păstreze cât mai mult din structura craniului întreagă. Urmele de tăiere din interior arată faptul că au curăţat craniile, îndepărtând ţesuturile moi”, a comentat dr. Silvia Bello, paleontolog şi autor principal al studiului cu privire la posibila utilitate a acestor cranii.

Craniile găsite erau destul de bine lucrate, şlefuite şi cioplite ca să fie simple rămăşiţe istorice umane. Cercetătoarea britanică mai adaugă că: „Semnele făcute de tăieturi şi lovituri indică modul în care craniile erau curăţate de orice ţesut. Apoi craniile erau modificate, prin eliminarea oaselor feţei şi a bazei craniului. În cele din urmă, aceste bolţi craniene erau retuşate cu meticulozitate, pentru a netezi marginile ascuţite. Având în vedere uneltele pe care le aveau la îndemână, acest proces era unul extrem de laborios”.

Atunci apare altă întrebare, dacă omul preistoric îşi putea da seama că pentru a păstra un lichid era nevoie de un vas adâncit, de ce nu şi-a confecţionat unul din lemn sau piatră? Cine poate să ne spună? Poate întrebăm scheletul de om, vechi de 10.000 de ani, găsit în aceeaşi peşteră din Marea Britanie, dacă era omul preistoric atât de sălbatic precum se zice sau aşa vor să-l vadă unii dintre reprezentanţii Homo Sapiens ai secolului XX.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.