Satul ce străjuieşte hotarul ţării (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — La straja hotarului Moldovei stă de veacuri un sătuc de oameni sufletişti, satul Nimereuca, raionul Soroca. Viaţa oamenilor curge lin în limitele anilor, aşa cum curge şi bătrânul Nistru în albia sa, spălând malul satului Nimereuca.

Denumirea satului Nimereuca provine de la numele panului Nemirca căruia îi aparţineau aceste ţinuturi pe timpul lui Alexandru cel Bun, anul 1431. Boierul Nemirca era ginerele cneazului de la Ţaul, care avea patru fete dintre care una împreună cu soţul s-a instalat pe meleagurile Sorocii, la Nimereuca.

Prima atestare documentară a localităţii o avem din anul 1624 la 24 martie. Situată pe malul Nistrului în partea de nord-est a republicii, Nimereuca este o localitate-centru de comună în raionul Soroca. În componenţa comunii intră două sate: Nimereuca şi Cerlina.

Ca mărturie a vechimii satului stă biserica veche a satului, care, după spusele localnicilor şi parohului bisericii ar avea mai mult de 600 de ani. Biserica cu hramul „Adormirii Maicii Domnului” este un monument istoric ce a fost construit la început din lemn, iar apoi întărit prin construcţia de piatră.

Biserica păstrează şi astăzi o icoană făcătoare de minuni a Sf. Grigore încă din vechea biserică din lemn.

Pe teritoriul satului cu mult timp în urmă a existat şi o colonie de evrei, numită Liublin. Ca dovadă a acestui fapt, nu departe de vechea bisericuţă „Adormirea Maicii Domnului”, se află cimitirul evreiesc cu pietrele funerare vechi de veacuri.

Pe lângă vestigiile istorice ale localităţii Nimereuca, comuna se mai poate mândri şi de plaiul fascinant al malului Nistrului. Stâncile ce păzesc parcă curgerea fără griji a râului, dorm tăcute şi molcome spre admiraţia privitorilor.

În acest peisaj se mai ivesc ici acolo câte o stâncă mai tinerică şi mai vioaie, ce vrea cu tot dinadinsul să ajungă la apele Nistrului. Urcând pe una dintre acele stânci răzleţe, veţi fi copleşit de frumuseţea Patriei.

Distanţa de la Chişinău până la Nimereuca este de 113 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.