De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Satul din Moldova numele căruia se leagă cu numele rapsodului muzicii populare, Nicolae Sulac, este baştina acestuia satul Sadâc din raionul Comrat.
Satul pe cărările căruia se mai aud şi acum melodiile marelui Sulac, este satul cu circa 2000 de oameni care au cântecul popular în sânge, aşa cum l-a avut şi Nicolae Sulac.
Localnicii satului se mândresc cu faptul că locuiesc în satul în care s-a născut marele maestru, acest lucru îl dovedesc Gimnaziul denumit în numele lui Nicolae Sulac şi Casa-memorială deschisă în anul 2006 în acest sat.
În incinta Gimnaziului ce poartă numele lui Nicolae Sulac a luat fiinţă şi un Festival-concurs al interpreţilor cântecului popular „Nicolae Sulac”, care se organizează în fiecare an de ziua maestrului.
Toate în sat amintesc de cel ce a fost şi va rămâne Nicolae Sulac. De mic şi până la mare sătenii fredonează cântecele ce au dus faima Moldovei şi a satului Sadâc departe peste hotarele sale.
Casa părintească pe pragul căreia micul Nicolae cânta cântece de dor şi jale, este astăzi renovată pentru înfiinţarea în incinta acesteia a muzeului Nicolae Sulac. La muzeu se păstrează multe dintre lucrurile care au aparţinut maestrului, diplome, distincţii, obiecte cât şi multe fotografii.
Chiar şi dacă nu ai auzit niciodată de Nicolae Sulac, ceea ce este puţin probabil, dacă eşti moldovean, venind în acest sat cu siguranţă vei cunoaşte absolut tot despre cine a fost cel ce a cântat cu atâta dor Moldova.
Plecat de tânăr din sat se întorcea mereu cu drag acasă, la Sadâc, ducea dorul acelor lanuri verzi şi câmpurilor mirosind a Patrie.
Aşa cum în inima marelui maestru, Sadâcul avea locuşorul său, aşa şi astăzi în inima Sadâcului şi a localnicilor acestui sat, a rămas pentru totdeauna imprimat numele lui Nicolae Sulac.
Distanţa de la Chişinău până la Sadâc este de 82 km.