De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Astăzi satul Lăpuşna din raionul Hânceşti, este un sat ca toate celelalte din Republica Moldova. Puţini ştiu, chiar şi dintre localnici, că merg pe locurile unde acum câteva sute de ani în urmă a păşit Alexandru Lăpuşneanu.
Satul Lăpuşna este una din cele mai vechi aşezări de pe teritoriul Moldovei, fiind pomenită pentru prima dată într-un document emis de Alexandru cel Bun (1429). La mijlocul sec. al XVI-lea, Lăpuşna era Curte Domnească cu o dezvoltare economică destul de fructuoasă şi care era des vizitată de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu.
Astăzi, însă, din vechea Curte Domnească a rămas doar un beci care mai păstrează vie amintirea acelor timpuri.
Acest beci medieval este şi el puţin cercetat, dar se consideră că este, de fapt, un culoar subteran prin care se făcea legătura cu celelalte subterane ale satului Lăpuşna, fiindcă este demonstrat că pe lângă satul Lăpuşna cel ce se vede la suprafaţă, mai există un sat subteran, cu drumuri ce duc toate la Curtea Domnească. Aceste catacombe subterane erau folosite în cazul năvălirilor străinilor ca refugiu pentru populaţie.
Ca mărturie a existenţei Curţii Domneşti medievale stă şi fundamentul bisericii, pe care în anul 1818 s-a construit o altă biserică cu hramul „Sf. Voievozi Mihail şi Gavriil”. S-a demonstrat că deşi biserica datează de la începutul secolului XIX-lea, fundamentul acesteia este caracteristic secolului XV, începutul secolului XVI.
Se doreşte o revitalizare a localităţii prin crearea unui complex turistic. Acest complex turistic va include:
• beciul medieval;
• vestibulul – prevăzut, de asemenea ca muzeului localităţii;
• motel –10 persoane;
• sala de nunţi – 150 persoane
• 2 terase;
• curte – pentru găzduirea festivaluri folclorice, târguri, degustări şi alte evenimente.
Poate că în curând vom putea admira curtea domnească medievală reconstituită aici la Lăpuşna, simţindu-ne şi noi un pic de doamne şi domniţe la curtea lui Alexandru Lăpuşneanu.