Paradisul pierdut – insula Ada-Kaleh (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Un paradis dispărut din mijlocul Dunării este insula Ada-Kaleh, insula locuită din cele mai vechi timpuri, din antichitate, plină de obiective turistice şi istorice a fost acoperită fără milă de apele Dunării, dar nu din cauza stihiilor naturii, dar din neglijenţa şi nepăsarea oamenilor.

Colţul de rai fost scufundat silit sub apele hidrocentralei Porţile de Fier. Acum stăm şi ne punem întrebarea dacă a meritat distrugerea unei pitoreşti insule prin instaurarea unei construcţii imense din beton.

Insula Ada-Kaleh, un pământ cu climat mediteranean, era aşezată chiar în mijlocul Dunării, la trei kilometri de Orşova. Despre această insulă de l,7 km lungime şi 500 m lăţime, s-a scris încă din antichitate începând cu Herodot, e pomenită de Hercule în legende. Cavalerii teutoni, au descris-o în 1430 cu numele de Ada Kaleh, drept un rai cu plantaţii de măslini.

Numele ei s-a schimbat de-a lungul timpului, însă de la 1430 devine cunoscută ca Ada Kaleh. După primul război mondial, în urma unui referendum, insula cu populaţie musulmană a fost devenit teritoriu românesc, conform dorinţei celor care o locuiau.

Esenţele tari ale tutunului din ţigaretele făcute pe Ada-Kaleh au ajuns celebre. La fel şi locum-ul (rahat turcesc) care se făcea pe insula. Toate lucrurile pe care le făceau turcii de pe insulă – locum, dulceţuri de smochine, bijuterii – erau minunate.

Datorită acestor îndeletniciri gustoase şi îmbietoare, întreaga insulă era descrisă ca fiind un paradis al mirosurilor. Aroma ţigaretelor, a ceaiului verde şi a cafelei arse pe nisip, presărată cu incantaţii de zahăr ars, îmbăta călătorul şi îl făcea sclav pe vecie al acestei insule.

Astăzi toate aceste minunăţii de arome şi străduţe arhaice sunt pierdute şi inundate de apele Dunării. Unele dintre vestigiile arhitecturale ale insulei au fost mutate pe insula Simian, dar lumea creată şi izul vremurilor nu au putut fi salvate şi din păcate sunt pierdute pentru vecie.

Ne rămâne doar să ne imaginăm viaţa neprihănită şi parfumată a locuitorilor de pe Ada-Kaleh, ce a fost distrusă nemilos şi pentru totdeauna.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.