Baia Mare văzută de la înălţime (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Pe lângă admirarea oraşului Baia Mare, România, de la nivelul privitorului de rând, acest municipiu mai oferă posibilitatea de a fi savurat şi de pe simbolul oraşului, Turnul Ştefan, de la o înălţime de 50 de metri.

Turnul Stefan a fost inaugurat oficial în anul 1468, sub domnia lui Matia Corvinul, fiind construit din piatră masivă. În urma unei victorii contra turcilor, victoria de la Ialomiţa (1442), Ioan de Hunedoara primeşte ca şi răsplata regiunea care astăzi este numită Baia Mare. Domnitorul hotărăşte să construiască aici o catedrală, Catedrala Sfântului Ştefan, din care azi nu a mai rămas decât turnul. De aici vine denumirea de Turnul lui Ştefan.

Construcţia turnului începe în anul 1446, dar este finalizată abia în 1468 sub domnia lui Matia Corvinul.

Turnul are forma unei piramide cu baza pătrată, cu patru turnulețe și este înzestrat cu clopote.

Turnul Sf. Ştefan, simbolul oraşului Baia Mare, este singura mărturie arhitecturală păstrată a unei biserici de o concepţie arhitecturală specială.

Turnul bisericii parohiale medievale se ridică la sud de „centrul vechi” al oraşului, pe o piaţetă denumită de către localnici „Ţintirimul”. Piaţeta este practic înconjurată de biserici: la capătul vestic se află turnul Sf. Ştefan.

Anul acesta în luna septembrie pe lângă Turnul ce stă de veghe de secole în Baia Mare, s-a mai etalat încă un Turn al lui Ştefan, de data asta ceva mai mic, din flori cu ocazia expoziţiei de flori organizată la Baia Mare.

Turnul oferă o privelişte încântătoare asupra oraşului şi împrejurimilor acestuia, din pridvorul turnului. Intrarea în turn se face prin ușa dinspre sud. Până la primul nivel se ajunge pe o scară de piatră în spirală. De aici până la foișor, accesul se face pe scări de lemn. Clădirea măsoară circa 50 de metri, iar de la această înălţime oraşul pare un furnicar de clădiri înconjurat de stânci înverzite.

Baia Mare vă aşteaptă cu multe locuri frumoase şi obiective de vizitat, care se împleticesc cu omenia locuitorilor acestui oraş.

Distanţa de la Baia Mare până la Chişinău este de 560 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.