Primăria cât un palat

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Dacă nu ştiaţi că primăria municipiului Iaşi este instaurată în clădirea unui palat, atunci citiţi articolul şi veţi afla mai multe.

Primăria Iaşului se află astăzi în veche reşedinţă a familiei Rosetti-Roznovanu, construită la dorinţa lui Iordache Neculai Roznovanu, om politic ambiţios şi influent, care a dominat viaţa politică în Moldova în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Palatul era locul unde era "Vinu prea bunu" şi "mici indestulu de mâncatu", aici locuia cea mai bogată familie a acelor vremuri.

A fost inaugurat cu mare fast la 23 aprilie 1832 şi la vremea respectivă era considerată cea mai arătoasă clădire din Târgul Ieşilor.

Aici au concertat George Enescu şi Haricleea Darcle, şi tot aici şi-a citit poeziile Mihai Eminescu, iar balurile date de cucoana Marghiolita erau renumite în regiune.

Aşa cum susţine ghidul palatului, clădirea este un adevărat muzeu: "picturi murale pe tavan, mătase colorată pe pereţii laterali, până sus, balustradele aurite, totul era mult mai bogat şi mai preţios."
Al. Cantacuzino scria că zidirea era cea mai frumoasă din Moldova "întrecând în proporţii si lux Palatul de la Deleni." Aşezarea ocupa "o mahala întreagă a oraşului pe Uliţa Mare, în faţa Mitropoliei."

În anul 1891, Vasile Pogor cumpără palatul de la familia Roznovanu şi stabileşte aici sediul Primăriei.
Între 1893-1894, clădirea suferă unele modificări (i se adaugă un etaj şi se desfiinţează capela) şi devine pentru scurt timp reşedinţa familiei regale (Principele Ferdinand şi Pricipesa Maria).

Clădirea a fost restaurată după ce în anul 1958 un incendiu a distrus aproape în întregime etajul al doilea şi mare parte din ornamentele de la primul nivel.

Deşi cronicele de demult descriu acest edificiu mult mai măreţ şi mai frumos decât ni se prezintă el astăzi, Palatul Roznoveanu rămâne şi în zilele noastre una dintre cele mai frumoase clădiri ale Iaşului şi întregii Românii.

Distanţa de la Iaşi până la Chişinău este de 149 de km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.