Şi pălăria de paie are un muzeu (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În lumea largă există diferite muzee dedicate unor obiecte obişnuite sau mai puţin obişnuite. De ce nu ar avea şi pălăria de paie un muzeu al ei? Aceeaşi întrebare şi-au pus-o şi locuitorii satului Crişeni, judeţul Harghita, România.

Din 2001 satul Crişeni este deţinătorul unui muzeu inedit al pălăriilor de paie, deschis de Szocs Lajos, un meşteşugar iscusit în arta împletitului în paie care a transformat o căsuţă veche ţărănească într-un muzeu vizitat anual de mii de turişti.

Muzeul Pălăriilor de Paie a fost realizat cu scopul păstrării şi continuării tradiţiei de 150 de ani în domeniul artei şi tehnicii împletirii paielor şi confecţionarea pălăriilor sau a diverselor obiecte decorative.

Fiecare cămăruţă din vechea casă, acum muzeu îşi are destinaţia sa. În prima pot fi văzute pălării din paie de diverse tipuri (româneasca, maghiara, săsească) purtate în România. În camera din mijloc sunt prezentate diverse obiecte decorative sau de folosinţă zilnica: decoraţiuni pentru pomul de Crăciun, sacoşe, coşuri şi ţăvi. În camera din spate se prezintă diversele momente ale procesului prelucrării paielor de la secerat la purtat. Tot aici sunt expuse diverse utilaje vechi şi moderne folosite la confecţionarea pălăriilor din paie.

În fiecare vară pe teritoriul muzeului se organizează tabăra de o săptămână la care poate să participe orice doritor de a stăpâni arta împletitului în paie. Astfel că din paiele adeseori netrebuincioase, putem face lucruri şi obiecte fără de care lumea contemporană nu se poate lipsi.

Muzeul de la Crişeni este deţinătorul celei mai mari pălării, care a fost inclusă în cartea Recordurilor Guiness şi măsoară circa 5 metri în diametru.

În curtea muzeului mai stau aranjaţi frumos nişte trovanţi de toată frumuseţea care fac locul şi mai atractiv. Cât nu este de straniu, aceste pietre misterioase, seamănă şi ele cu nişte pălării sofisticate, puţin stranii.

Muzeul a absolut extraordinar, vizitaţi-l, veţi avea numai emoţii pozitive şi plecaţi de aici şi cu ceva lucruri trebuincioase din paie.

Distanţa de la Chişinău până la Crişeni este de 443 de km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.