Comoara judeţului Neamţ (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Judeţul Neamţ din România deţine o comoară din secolul al XIV-lea, care este vizitată şi admirată anual de mii de turişti, dornici de vestigii istorice, de cetăţi vechi şi legende cu domnitori.

Cetatea Neamţ sau Cetatea Neamţului este o cetate medievală din Moldova situată în apropierea oraşului Târgu Neamţ şi la aproximativ 46 km de oraşul Piatra Neamţ. Aşezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleşului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepţională din România.

Construcţia cetăţii s-a efectuat în două etape. Prima etapă, din timpul domniei lui Petru I Muşat, s-a concretizat prin ridicarea unui fort central, aproape pătrat. A doua perioada de construcţie a cetăţii a fost în timpul domniei lui Ştefan cel Mare. Acum s-a adăugat curtea exterioară de circa 800 metri pătraţi şi a fost ridicată o nouă centură de ziduri, cu 4 bastioane semicirculare, care să poată rezista artileriei de asediu.

Istoria Cetăţii-Neamţ este strâns legată de zbuciumatul trecut al ţării. În cele "şase veacuri de nepătată mândrie, o singură dată şi-a deschis porţile fără de luptă şi atunci nu unui cuceritor străin, ci falnicului Domn al tuturor românilor, Mihai Viteazul" (Alexandru Vlahuţă). După ce a rezistat, în anul 1395, sub domnia lui Ştefan Muşat, atacului trupelor regelui maghiar Sigismund de Luxemburg, a respins în anul 1476, sub domnia lui Ştefan cel Mare, atacul lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, în fruntea unei armate de 200.000 de oameni.

Între anii 2007-2009 Cetatea Neamţului a fost închisă fiind supusă unor lucrări de reabilitare şi restructurare realizate cu fonduri europene. După doi ani de muncă grea, vechea cetate a renăscut din propria cenuşă astfel încât vizitatorii pot admira diferitele Săli ale cetăţii, vechiul paraclis, bucătăria, monetăria şi dormitoarele.

Cetatea Neamţ impresionează în primul rând prin grandoarea şi dimensiunile ei, importanţa istorică şi rolul pe care l-a jucat cetatea de-a lungul timpului nu lasă indiferent pe nimeni dintre cei ce-i calcă teritoriul.

Poziţia sa dominantă, pe Culmea Pleşului, deasupra Luncii Ozanei, în partea de vest a oraşului Târgu-Neamţ, poate fi comparata cu un "cuib de vulturi", care a rezistat timpului de peste şase veacuri şi numeroaselor asedii, rămânând în continuare un simbol al neamului nostru.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.