Puţin sărat, puţin galben (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Să ne îndreptăm paşii spre sudul Republicii Moldova, acolo unde găsim o comună care este şi sărată şi galbenă, mai ales acum la mijloc de toamnă. Se numeşte acest colţ de rai, după cum v-aţi dat seama, Sărata-Galbenă.

Legenda denumirii acestei localităţi se leagă de numele unui localnic, pe nume Holban, care a trăit mulţi ani în urmă pe acest teritoriu şi a construit o casă pe malul râului Sărata . La început comuna se numea Sărata lui Holban, însă mai târziu s-a transformat în Sărata-Galbenă, probabil domnul Holban îngălbenise (îmbătrânise).

Satul Sărata-Galbenă a fost atestat pentru prima dată documentar la 16 august 1609. În anul 1999 satul Sărata-Galbenă a fost transformat în comuna Sărata-Galbenă, în componența căreia intră 5 sate: Sărata-Galbenă, Brătianovca, Cărpineanca, Coroliovca și Valea Florii. Cu o populaţie totală de 6100 locuitori.

Poate vă întrebaţi prin ce este remarcabilă comuna Sărata-Galbenă şi de ce ar trebui vizitată? Poate pentru simplul fapt că este o aşezare pitorească cu meşteri populari, care te pot iniţia în arta împletitului din lozie sau a dantelei şi ţesutului.

Sau pentru că este ţinutul a două rezervaţii naturale una silvică cu landşafturi pitoreşti şi lacuri pline de peşte şi alta de plante medicinale. Iar pentru cei interesaţi de monumente arhitectonice, comuna dispune de o biserică ce datează din anul 1896 şi care a fost construită pe temelia uneia din lemn mult mai vechi.

În mijlocul satului se întinde un lac ce împarte în mod natural comuna în două părţi.

Satul este apărat de jur împrejur de coline şi păduri pitoreşti care întregesc frumuseţea satului şi locuitorilor acestuia.

Comuna Sărata-Galbenă este un exemplu viu de toleranţă şi bună înţelegere între persoane de diferite etnii, în sat convieţuind oameni a şapte minorităţi naţionale.

Cum o fac? Răspunsul îl puteţi afla, dacă veniţi aici.

Distanţa de la Chişinău până la Sărata-Galbenă este de 50 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.