De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Întorsătura de şosea către satul Miclăuşeni şi comuna Butea se deschide cu porţile înalte de fier ale mănăstirii şi ale castelului familiei de boieri Sturza. Drumul pietruit nu lasă să se vadă decât crenelurile conacului şi turnul mănăstirii, în umbra copacilor din pădure.
Impunătoarea poartă deschide tărâmul de poveste al palatului şi împrejurimilor lui. Palatul Sturdza este aşezat în mijlocul unui parc superb, de zeci de hectare, lângă care se află şi Mănăstirea Miclăuşeni. În jur sunt numai păduri, vreo 3 lacuri în care se poate şi pescui, un adevărat rai. Construit la sfârşitul secolului XIX de Gheorghe Sturdza, în stil neogotic, în satul Miclăușeni, la o distanță de 20 km de Roman și 65 km de municipiul Iași, castelul este unul dintre cele mai frumoase din România.
Dar pe cât este de frumos pe atât de crudă a fost soarta cu el. De-a lungul istoriei sale a fost de mai multe ori mistuit de flăcări. Adevăratul blestem al castelului nu a fost însă focul. Mai degrabă, oamenii l-au devastat şi au avut mereu ciudă pe el.
Castelul a fost pe rând spital pentru răniţi, mănăstire de maici, depozit de explozibil. Copiii handicapaţi, adăpostiţi la Miclăuşeni din 1960 şi până în 2001, şi-au pus puternic amprenta pe acest castel. "Mobila care a fost era din lemn de trandafir şi scările erau din marmură de Dalmaţia. Pereţii erau toţi pictaţi, dar au fost distruşi de copiii care au locuit aici. Au mai rămas câteva picturi, dar nu au mai putut fi restaurate", spune părintele Ionuţ de la mănăstirea Miclăuşeni.
Astăzi castelul se află în administrarea Mitropoliei Moldovei şi prin strădania acestei instituţii încearcă să renască din propria cenuşă. Acum turiştii pot găsi aici camere cochete, cu apă curentă, baie şi toaletă, precum şi o bucătărie utilată ultramodern, la care măicuţele Mănăstirii Miclăuşeni realizează adevărate miracole culinare, dar şi o sală de conferinţe de 40 de locuri.
Îmbucurător este faptul că deşi utilităţile sunt ultamoderne, arhitectura palatului atât în interior cât şi în exterior s-a păstrat, iar restaurarea s-a făcut după schiţele iniţiale ale acestuia.
O oază de linişte în mijlocul unui parc superb vă aşteaptă la doar 65 km de Iaşi şi 218 km de Chişinău.