Misterele munţilor Călimani

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Frumoasa barieră muntoasă ce desparte Ardealul de Moldova şi uneşte patru judeţe din România, Harghita, Suceava, Mureş şi Bistriţa, ne dăruie adevărate comori ale naturii, prin peisajele sale, fauna şi flora ţinutului.

Ochiul îţi este ademenit de o sumedenie de bijuterii pe care doar muntele ţi le poate dărui, de la pădurile de brad dese ca peria până la stâncile sculptate misterios de natura atotştiutoare. De la rododendronul ce înroşeşte la început de vară pajiştile alpine la Iezerul "fără fund”, lacul izvorât miraculos la 2.000 de metri, "Sfinxul Călimanilor sau stâncile care întrupează în granit cei Doisprezece Apostoli.

Dar pe lângă toate aceste frumuseţi, munţii Călimani mai păstrează, pentru cei dornici de inedit, ceva parte. Trei pietre mari cu inscripţii vechi de 2500 de ani au fost găsite în munţii Călimani de către un fost şofer din mina de sulf, Vasile Pată. În anul 1987 la o plimbare spre Cei 12 Apostoli, într-un şanţ adânc de 2 metri săpat de viitură se vedea o piatră stranie cu nişte inscripţii stranii pe ea.

Ajutat de câţiva localnici, Vasile Pată a dus pietrele acasă. Specialiştii din Bucureşti, vaniţi să vadă pietrele, au luat în serios descoperirea lui nea Vasile. Aşa a ieşit la iveală originea stâncilor, care se pare ca au fost inscripţionate pe la mijlocul mileniului IV. î.e.n. Semnele de pe ele sunt identice cu literele alfabetelor geţilor. Însemne bizare, scrijelite în piatră, câteva simboluri solare, asemănătoare celor din vechile culturi antice, egiptene sau aztece.

Un desen pare să simbolizeze Soarele şi câteva planete. Altul pare un simbol precreştin. Un altul seamănă izbitor cu un OZN!

Pietrele megalitice şi acum se află în curtea lui nea Vasile, unde a amenajat şi un „muzeu al megaliţilor”. Aceste pietre por fi văzute de toţi doritorii, însă nea Vasile spune cu regret că doar străinii sunt interesaţi de pietrele valoroase.

Munţii Călimani aşteaptă sufletele călătorilor însetaţi de mistere şi comori naturale şi istorice să le potolească setea.

Distanţa de la Chişinău până în munţii Călimani este de 375km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.