Muzeul Satului (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Am ales pentru astăzi o destinaţie turistică frumoasă, precum Muzeul satului din mai multe motive.

Pentru că Muzeul Satului aduce într-un singur loc aproape 300 de gospodării ţărăneşti cu casele şi anexele lor, ateliere, mori şi biserici care reprezintă toate zonele geografice şi istorice din România. Este un adevărat tur al României , pe c are poţi să-l faci în două ore.

Un alt motiv ar fi aerul de istorie şi misterul vieţii liniştit de la sat, care îţi cuprinde fiinţa şi o face mai sensibilă. Deşi Muzeul Satului este amenajat în plin Bucureşti, în Parcul Herestrău, odată păşind pe teritoriul muzeului toată civilizaţia rămâne dincolo de hotarele lui, iar aici te afli pe un tărâm al basmului. Toate aceste case şi locuinţe de duce cu gândul la felul cum au trăit străbunicii şi unde se află, de fapt, rădăcinile noastre.

Al treilea motiv pentru care te-aş îndruma să mergi la Muzeul Satului ar fi că aici vei găsi adevărata hrană pentru suflet, aici spiritul tău se va contopi cu tot ceea ce-i este aproape şi benefic, aici vei simţi cum valuri de energie îţi cuceresc fiinţa.

Muzeul Satului este rodul unui vis. Vis avut de sociologul Dimitrie Gusti şi materializat prin eforturile sale supraomeneşti. Gusti a dorit o reîntoarcere la rădăcinile româneşti autentice. Şi a reuşit.
Creat în anul 1936, scopul său a fost acela de a oferi o imagine cât mai fidelă a satului românesc şi a vieţii ţăranilor din România de altădată.

Muzeul Satului este unul dintre primele muzee creat în aer liber. Pe lângă patrimoniul din expoziţia în aer liber şi din colecţii , muzeul deţine şi un bogat fond documentar de o inestimabilă valoare istorico-etnografică. Acest fond este alcătuit din colecţii de manuscrise, studii, schiţe, desene, planşe, clişee pe sticlă, filme, negative alb-negru şi color, fotografii, ce provin atât din cercetările pe teren ale echipelor de monografişti care au contribuit la fondarea Muzeului Satului, cât şi din investigaţiile ulterioare.

Cât de paradoxal nu ar părea, dar se pare că o viaţă din asta simplă fără electricitate şi fără deliciile civilizaţiei nu ar fi chiar atât de rea, poate chiar mult mai bună.

Vă invit să vizitaţi această lume simplă şi fascinantă.

Distanţa de la Chişinău până la Bucureşti este de 446 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.