Medicii militari americani îngrijesc orfani din R. Moldova

De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Trei echipe de stomatologi americani, în colaborare cu specialişti din Republica Moldova, acordă în perioada 5 — 9 septembrie asistenţă medicală gratuită pentru copiii din orfelinatul din Străşeni, şcoala specială pentru copii cu deficienţe de auz din or. Chişinău şi şcoala internat pentru copiii cu dizabilităţi locomotorii din oraşul Ialoveni.

Din partea Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord, SUA, asistenţa medicală este oferită de locotenent coloneii Glenn Garland şi Lilian Conner şi doamna Keyahna Booker.

Partea moldovenească a misiunii este asigurată de medicii militari din cadrul secţiei chirurgie maxilo-facială şi stomatologie din Spitalul Clinic Militar Central şi stomatologul-chirurg colonel Simion Adam.

În această perioadă, medicii militari vor oferi circa 150 de consultaţii medicale şi tratamente gratuite copiilor orfani la Spitalul Clinic Militar Central, precum şi în oraşele Ialoveni şi Străşeni.

Locotenent colonelul Glenn Garland din Trupele terestre ale Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord a menţionat că pacienţii săi sunt foarte cuminţi şi din cauza deficienţei de auz, nu îi deranjează sunetul produs de aparat, nu sunt fricoşi.

Mă bucur să constat că unii copii au dinţi sănătoşi, iar lecţiile de igienă orală dau rezultate frumoase.

Copiii care frecventează în aceste zile cabinetul stomatologic din Spitalul Clinic Militar Central primesc periuţă şi pastă de dinţi, şi le explic metodele de curăţare a dinţilor.

Este pentru a patra oară cînd vin în Republica Moldova cu asemenea proiect umanitar, iar experienţa este binevenită”.

De menţionat că acţiunea de prestare a serviciilor stomatologice gratuite face parte din Programul Parteneriatului pentru Pace dintre Carolina de Nord şi Republica Moldova şi Programul de Asistenţă Umanitară implementat de Comandamentul European al SUA.

Activităţi de acest gen s-au desfăşurat şi în luna mai 2011, cînd medicii militari americani şi moldoveni au oferit circa 100 de consultaţii şi tratamente copiilor orfani.

Proiectul umanitar este finanţat de Programul de Asistenţă Civică şi Umanitară implementat de Comandamentul European al SUA, în colaborare cu Biroul pentru Colaborare în Domeniul Apărării şi Biroul de Cooperare Militară al Ambasadei SUA la Chişinău.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.