De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Fiecare dintre voi cred că are o mănăstire unde merge de fiecare dată cu mult drag. Astăzi vreau să vă prezint mănăstirea mea de suflet, mănăstirea Lainici.
Acest locaş de cult este aşezat în inima şi la adăpostul munţilor, în judeţul Gorj, România. Denumirea ca şi originea mănăstirii nu se cunosc. Din punct de vedere etimologic se presupune că numele de Lainici ar proveni de la grecescul „lainos” – ce ar însemna „de piatră”, sau „trecătoare între munţi de piatră”.
Vechimea mănăstirii se pierde în negura vremii, neştiindu-i-se oficial şi istoric începuturile ei.
După tradiţie, Sfântul Nicodim ar fi construit un schit de lemn la Lainici. Biserica ctitorită aici din sec. XIV-XV, ar fi fost distrusă din porunca împărătesei Maria Teresa. Se ştie sigur de existenţa în a doua jumătate a sec. XVII începutul sec. XVIII a mănăstirii Lainici după unele documente, ce fac referire la mănăstire.
În mănăstirea Lainici a fost stat ascuns în straie călugăreşti Tudor Vladimirescu, fiindcă era urmărit de turci. Acestui fapt i se datorează devastarea de către turci a mănăstirii în anul 1817.
În timpul celui de-al doilea război mănăstirea a mai suferit odată de pe urma profanării de către ostaşii germani. În anul 1990 s-a pus piatra de temelie pentru construcţia bisericii noi în incinta mănăstirii.
Mănăstirea Lainici este loc de adâncă spiritualitate, unde poţi găsi alinare în clipele grele ale vieţii. Pe teritoriul mănăstirii timpul se opreşte şi încetează să se mai scurgă.
Valea Jiului în care este aşezată mănăstirea, este de o frumuseţe impresionantă. Însăşi mănăstirea, la poalele munţilor împăduriţi, pare a fi un mărgăritar alb frumos şi cu grijă aranjat pe o pernă verde de păduri.
Dacă căutaţi o rupere de toate cele lumeşti şi o contopire cu natura, atunci mănăstirea Lainici este locul ideal.
Distanţa de la Chişinău până la mănăstirea Lainici este de 739 km.