De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Cahul este singurul oraş din Republica Moldova care are statut de staţiune balneară. Fiind o zonă bogată în izvoare cu ape minerale, cu compoziţie unică, este dezvoltat doar pe jumătate.
Staţiunea dispune de baze de odihnă şi tratament, care sunt dispuse să primească turişti pe toată perioada anului.
Apele minerale de la Cahul au fost descoperite şi diagnosticate chimic în anul 1956. După compoziţia lor chimică apele din sudul Moldovei sunt extrem de valoroase. Fiind bogate în sulf, iod, brom şi natriu cu o mineralizare scăzută sunt folosite pe larg în tratarea afecţiunilor aparatului locomotor, afecţiunilor cardiovasculare, dermatologice, ginecologice, sistemului nervos central şi periferic.
Bazele de tratament dispun de variate instalaţii pentru practicarea hidroterapiei, săli de tratare cu jeturi de apă, masaj subacvatic, lavage vaginal ş.a.
Cu toate aceste instalaţii moderne şi baze de odihnă, o pată mare afectează imaginea staţiunii, lacul cu apă minerală lăsat în paragină.
Ca şi multe alte obiective turistice şi monumente istorice de pe teritoriul republicii noastre, şi acest lac este lăsat în voia sorţii.
Cu compoziţie chimică valoroasă în tratarea multor afecţiuni ale organismului, astăzi reprezintă doar un excelent remediu pentru sutele de broscuţe, perfect sănătoase, care se „tratează” în acest lac.
Lacul nu a fost curăţat mai bine de 20 de ani. Primăria oraşului nu a găsit în acest timp surse necesare reamenajării lacului.
Zona de agrement „Lacul sărat” a fost amenajat în 1964, funcţionând timp de 20 de ani, în decursul cărora mii de turişti, atraşi de apa minerală a lacului, veneau pentru tratament. În anii 80 a fost închis şi aşa a rămas de atunci.
Păcat de valorile naturale pe care le avem, dar pe care nu ştim să le dezvoltăm.
Distanţa de la Chişinău până la Cahul este de 164 km.