De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Dorinţa de descoperire a misterelor şi locurilor miraculoase, ne-au îndreptat paşii spre mănăstirea rupestră de la Şinca Veche şi munţii Făgăraş, judeţul Braşov, România. Loc în care realitatea, istoria şi legendele se împletesc atât de puternic că nu mai poţi face diferenţă între ele.
Şinca Veche este un sătuc compact românesc din Ţara Făgăraşului. În jurul anului 1700 în acest sat au existat 5 mănăstiri, patru din lemn şi una săpată în stâncă, care erau expresia unui curent spiritual care a cuprins acest spaţiu acum trei secole.
Cu timpul patru din cele cinci mănăstiri s-au risipit, rămânând doar amintire în memoria bătrânilor satului. Nemişcată şi vie a rămas doar mănăstirea rupestră, săpată în stâncă.
Originea mănăstirii nu este ştiută cu exactitate, cine a făcut-o, cine slujit, nu ştim. Ier ceea ce nu se ştie devine izvor de inspiraţie pentru făuritorii de legende.
Mănăstirea stârneşte diverse controverse pe care le putem grupa în felul următor:
• Vechimea mănăstirii, care este estimată într-u n interval destul de „larg” – 250 şi 7000 de ani;
• Originea mănăstirii, unii cercetători afirmă că este o mănăstire creştin-ortodoxă, pe când alţii o categorisesc ca fiind mult mai veche, dacică sau predacică;
• Modul în care a fost construită: faptul că are două altare generează două ipoteze, ori că ar fi avut două biserici, ori că ar fi o construcţie păgână, fiindcă biserici creştine cu două altare nu s-a mai întâlnit;
• Unele fenomene bizare care se întâmplă periodic în incinta mănăstirii: cum ar fi apariţia pe fotografii a unor pete de culoare albă, a unor cristale, găsite de multe persoane ce au vizitat mănăstirea, cât şi legenda despre împlinirea dorinţelor, cu condiţia ca acestea să fie curate.
Mănăstirea ascunsă parcă de ochii lumii, este greu de găsit în desişul pădurii. Puţini dintre localnici ştiu să îndrume călătorul. Drumul spre mănăstire este anevoios şi necesită efort fizic, dar odată ce aţi călcat în interiorul ei, ai impresia că ai călcat pe alt tărâm. Toţi cei ce i-au călcat pragul au simţit energetica puternică şi liniştea, care îndeamnă la meditaţie şi reculegere.
Legendele au nevoie de misterul în acre s-au născut, iar prea multe explicaţii distrug vraja. De aceea energetica puternică din mănăstire de îndemn să o simţi pe propria piele şi nu încerca să explici fenomenul, ci doar simte-l.
Distanţa de la Chişinău până la Şinca Veche este de 459 km.