De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Istoria şi folclorul poporului român este înţesat cu o multitudine de legende şi poveşti, ce ţin de originea neamului şi frumuseţile plaiului. Una dintre acele legende de aduc pe tărâmul Făgăraşului, jud. Braşov, România.
Aici găsim nişte misterioase movile de pământ înalte de 30 de metri, originea cărora bagă în ceaţă şi specialiştii.
Dar ce ar fi atât de misterios la aceste movile? Este curios faptul că aceste muşuroaie uriaşe de pământ sunt aşezate în câmp în două rânduri perfect paralele, într-un rând 3, iar în celălalt 4, în total fiind 7 „piramide”.
Localnicii susţin sus şi tare că formarea movilelor de pământ se datorează uriaşilor care au trăit acum mulţi ani pe acest teritoriu. Legenda spune că acest ţinut a fost stăpânit de o prinţesă pe care o chema Şona. Într-o zi regatul ei a fost atacat de nişte uriaşi veniţi aici de prun munţii Făgăraşului, care au trecut prin apa Oltului, iar ajunşi pe acest loc şi-au scuturat noroiul de pe picioare, iar pământul depus au format aceste movile.
Unii istorici susţin că aceste movile nu sunt altceva decât morminte ale căpeteniilor celţilor, care au ajuns în Transilvania înaintea dacilor. Populaţiile acelor vremuri obişnuiau să-şi îngroape căpeteniile sub movile mari de pământ împreună cu podoabe şi obiecte preţioase, dar mai obişnuiau şi să facă mai multe morminte de acest fel pentru a descuraja hoţii şi răufăcătorii.
Care o fi adevărul, nimeni nu se încumetă să-l afle. Însă până la elucidarea acestuia, „piramidele de Şona” pot deveni o destinaţie perfect relaxantă pentru un sfârşit de săptămână.
În jurul movilelor se întinde un spaţiu ideal de campare. Puteţi întinde cortul chiar şi între cele două rânduri de movile.
Liniştea din ţinutul piramidelor este perturbată doar dă ciripitul păsărelelor şi de glasul mioarelor, care pasc pe celălalt mal al Oltului.
Distanţa de la Chişinău până la Piramidele de la Şona este de 482 km.