Darul zeilor – Băile Herculane

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — O metodă ideală de a îmbina utilul cu plăcutul ar fi să mergi într-o regiune care îţi aduce satisfacţie senzorială, de peisaje minunate, şi întremare fizică, cu băi termale şi minerale. O astfel de locaţie reprezintă Staţiunea balneară Băile Herculane.

Aflată în inima munţilor, în judeţul Caraş-Severin, România, Staţiunea Băile Herculane este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din lume. Datând din anul 102 e.n., din timpul împăratului Traian, băile, de aproape două milenii, tratează oameni şi continuă să o facă.

Romanii au introdus şi dezvoltat cultul balnear, cult preluat de la greci, pe acest teritoriu. Impresionaţi de excepţionala putere tămăduitoare a apelor din Dacia, în timpul civilizaţiei romane, staţiunea de pa Valea Cernei a constituit un loc de atracţie pentru aristocraţia romană. Considerate „dar al zeilor”, apele termale şi minerale ale staţiunii au fost ridicate la rangul de sacre şi divinizate sub semnul tutelar al lui Hercules.

Din perioada romană au rămas numeroase vestigii: băi, apeducte, statui, monede, tabule etc. Perioada modernă a băilor începe din 1736 când staţiunea se modernizează şi se reconstruieşte.

Izvoarele termale şi minerale, clima cu influenţă mediteraneană, aerul bogat în ioni negativi, benefic organismului, toate acestea înrămate într-un cadru de munţi umbriţi de păduri, au dus faima staţiunii departe peste hotarele ţării. În prezent sunt cunoscute circa 16 izvoare termale în zonă care sunt bogate în conţinutul lor de minerale: clorurosodice, bromurate, iodate, sulfuroase, ce au temperaturi cuprinse între 38 de grade C şi 62 de grade C.

Afecţiuni tratate la Băile Herculane sunt: reumatisme degenerative, spondiloza, artroza, reumatisme articulare, pareze, paralizii, diabet zaharat, boli respiratorii, cardiovasculare, ginecologice, dermatologice, ORL, afecţiuni oculare.

Multiple mijloace de recreere, restaurante, baruri, terase de vară, bazine cu apă termală, cât şi posibilităţi de drumeţii, excursii, toate acestea vă aşteaptă în Staţiunea Balneară Băile Herculane.
Distanţa de la Chişinău până la Băile Herculane este de 804 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.