De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Deseori suntem tentaţi să traversăm oceane pentru a vizita locuri frumoase şi foarte cunoscute.
Nu e condamnabil acest lucru, dar nu trebuie să uităm şi de frumuseţile care sunt chiar în coasta noastră. Astăzi am plăcerea de a vă prezenta o rezervaţie naturală forte frumoasă şi unică în felul său – Râpa Roşie.
Râpa Roşie este o rezervaţie geologică poziţionată în podişul Secaşelor şi se întinde pe o suprafaţă de 10 ha. Mai bine de 60 mln. de ani apa a sculptat pământul roşiatic, datorită conţinutului de argilă şi marnă roşiatică, formând un landşaft spectaculos şi unic în România. În urma eroziunii apei turnuri, piramide, coloane şi pereţi înalţi de 80-100 m stau să străjuiască oraşul Sebeş, în apropierea căruia se află (3km), de orice pericol.
Apa cu puterea sa uluitoare a format acest monument al naturii,dar şi a creat cele mai mari peşteri din lume dezvoltate în pământ pe acest teritoriu, care ating dimensiuni de 25 m dezvoltare şi 4,5 m denivelare.
Peisajul în splendoarea lui este comparat cu Marele Canion din SUA. Turnurile ascuţite, care sparg cerul şi adâncurile hăurilor, care conturează şi amplifică frumuseţea coloanelor au determinat înscrierea acestui rezervaţii naturale în rândul celor mai vizitate obiective turistice din România. În 1950 rezervaţia a fost declarată monument al naturii datorită frumuseţii şi unicităţii sale.
La apusul soarelui, razele cad perfect peste peretele roşiatic, oferind călătorului satisfacţii şi imagini inedite.
Vă puteţi opri pe noapte cu cortul pentru a admira frumuseţile acestui peisaj la lumina lunii sau vă puteţi caza în oraşul Sebeş, care vă propune, atât hoteluri de diferit nivel de confort, cât şi multe obiective de vizitat (Catedrala Evanghelică).
În vederea întregirii portofoliului personal al amintirilor turistice inedite şi spectaculoase, vă recomand să vă opriţi măcar pentru o oră la poalele măreţiei roşiatice de lângă oraşul Sebeş, jud. Alba.
Distanţa de la Chişinău până la Râpa Roşie este de 590 km.