Chişinău / Moldova.ORG/ — Pentru a avea o piele mai catifelată şi bine bronzată, dar şi protejată, avem nevoie de creme bio cu protecţie, împotriva soarelui.
Cercetătorii spun că cremele obişnuite, împotriva soarelui pot provoca probleme hormonale.
Cremele solare biologice au filtre minerale, prin urmare sunt naturale. Acestea conţin micropigmenţi precum dioxidul de titan sau oxidul de zinc, care reflectă radiaţiile solare.
Singura problemă cu cremele solare bio este că conţin prea multe uleiuri esenţiale, care pot provoca alergii pielii sensibile şi pot lăsa o peliculă albă pe piele. Pentru a preveni această problemă, producătorii au transformat micropigmenţii în nanoparticule, însă nu se cunosc momentan prea multe despre efectele lor asupra sănătăţii.
Ca măsură de siguranţă, organismul de certificare a produselor europene bio, Ecocert, a interzis nanoparticulele mai mici de 100nm: prin urmare, un produs certificat Ecocert nu prezintă niciun efect negativ asupra sănătăţii.
Companiile producătoare au avut timp până în decembrie 2010 să schimbe formulele, însă nu toate au acceptat. Ca măsură suplimentară de siguranţă, se preferă cremele solare bio fără nanoparticule.
Folosirea cremelor bio este mai sigură şi pentru mediul înconjurător, în specila pentru corali. 4.000 de tone de reziduuri ale cremelor solare clasice se depun în fiecare an pe recifele de corali.
Cercetătorii au stabilit că 10% din recife sunt deja afectate de aceste substanţe. O catastrofă ecologică, dacă ţinem seama de faptul că recifele de corali sunt printre cele mai importante ecosisteme de pe planetă.
Reziduurile chimice rămase în ape reduc şi concentraţia planctonului, un micro-organism marin aflat la baza lanţului alimentar acvatic. Un dezastru care afectează întreaga biodiversitatea marină.
Cremele solare nu conţin substanţe chimice, aşa că sunt inofensive pentru ecosistemul marin.