Găinele ouătoare şi milioanele de ouă

Chişinău / Moldova.ORG/ — Este cunoscut faptul că în creşterea intensivă a păsărilor, mai ales în unităţile industriale mari, acolo unde păsările stau tot timpul în hale bine ventilate, în care temperatura, umiditatea şi durata luminii se păstrează la nivelurile necesare, păsările sunt hrănite cu nutreţ combinat.

Acest nutreţ combinat conţine, în proporţii potrivite pentru fiecare specie, rasă, vârstă sau fel de producţie, toate substanţele hrănitoare pe care păsările trebuie să le primească pentru a trăi şi pentru a da producţiile mari de care sunt capabile.

Astfel, dacă se ia în considerare că găinile consumă 40 kg nutreţ pe an şi că 1 kg concentrat PVM costă cam cât 3 kg porumb, rezultă în cele două soluţii:
– o găină care consumă anual 40 kg porumb, producând 100 ouă/an, consumă 400 g porumb pentru un ou;
– o găină care consumă anual 16 kg concentrat (echivalent valoric cu 48 kg porumb) si 24 kg cereale, are un consum total al cărui cost este egal cu valoarea unei cantităţi de 72 kg porumb, dar produce anual 220-250 ouă, consumând nutreţ evaluat valoric la 310 g porumb pentru un ou.

În acest fel se pot obţine, în medie, de la o găină, 4,5 ouă/săptămână (faţă de 2 ouă/săpt.), iar costul furajului pentru un ou scade cu peste 25%.

La noi în Moldova, găinele fac câte 1,2 milioane de ouă pe zi. Scăderea producţiei de ouă s-a datorat reducerii cu 17% a efectivului mediu de găini ouătoare în întreprinderile agricole.

Conform raportului BNS, în primul trimestru al anului 2011, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile a crescut cu 8,3% faţă de perioada respectivă a anului 2010. Majorarea producţiei agricole a fost determinată de creşterea producţiei în sectorul zootehnic cu 8,4%, căreia i-a revenit circa 99,7% din volumul total al producţiei agricole.

Oul de găină este pentru om unul dintre cele mai pretenţioase alimente, datorită valorii nutritive ridicate. Dintre toate alimentele, numai ouăle şi laptele sunt considerate alimente complete deoarece conţin în proporţii necesare toţi principii nutritivi (glucide, lipide, proteine, săruri minerale, apă).

Volumul producţiei de ouă este diferit la fiecare specie de păsări. Astfel, la găini, producţia de ouă este mare, ajungând la unii hibirizi industriali până la 250-270 ouă, în 13-14 luni de exploatare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.