Învinge-ţi poftele

Chişinău / Moldova.ORG/ — Ce faci atunci când poftele alimentare îţi dau târcoale la fiecare pas?

De câte ori nu te-ai ambiţionat gândind în felul acesta şi ai pornit cu dreptul de dimineaţă, până la prânz ai cedat poftelor culinare.

Ştii şi tu că este esenţial ca odată ce ţi-ai propus să slăbeşti trebuie să-ţi înfrânezi puţin poftele şi să nu mănânci porţii exagerate de mâncare, însă nu ştii cum să lupţi cu acele pofte de dulce sau sărat care-ţi dau târcoale.

Iată câteva trucuri care te ajută:

1. Mănâncă bine la micul dejun!

Niciodată să nu pleci de acasă fără să iei micul dejun. Pregăteşte-ţi de seara ceva sau fă-ţi un plan săptămânal cu opţiunile pe care le ai pentru micul dejun. Dar, mare atenţie la asocierile alimentare pe care le faci! Vezi aici câteva asocieri alimentare care pot să-ţi perturbe serios digestia! Dacă alegi cerealele cu lapte pentru micul dejun, află că este mai indicat să le combini cu lapte vegetal, deoarece astfel scapi de balonare, gaze, constipaţie. Nici fulgii de porumb nu se asociază cu produsele lactate, aflăm de la nutriţionistul britanic Gillian McKeith, citând din cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".

2. Nu uita de gustări!

Pe lângă cele 3 mese principale, trebuie să incluzi zilnic 3 gustări hipocalorice care te vor ajuta să-ţi controlezi poftele. Alege gustări sănătoase cum ar fi: un iaurt simplu, 10 migdale crude, un pumn mic de seminţe de floarea soarelui crude, un măr, 2-3 curmale, un grepfrut, un morcov, 2 bucăţele de ciocolată neagră (cu un conţinut de cacao peste 70%), etc.

3. Respectă orele de masă

Un lucru foarte important, dar pe care multe persoane nu-l respectă. Trebuie să-ţi stabileşti un program de masă ca să eviţi pauzele foarte lungi în care organismul să fie privat de alimente şi să ajungi la acea senzaţie de foame exagerată. Dacă mănânci ordonat nu vei fi tentată să mănânci tot ce găseşti în frigider seara, după ce ajungi de la serviciu.

4. Îndulceşte băuturile cu extract de stevia rebaudiana

S-a demonstrat că extractul natural de stevia rebaudiana potoleşte pofta de dulce. Este o plantă dulce care nu conţine calorii. Cunoscuta nutriţionistă britanică Gillian McKeith o recomandă în cartea sa "Hrana vie pentru sănătate " ca având capacitatea de a regla nivelul zahărului în sânge (glicemia), de a înfrâna pofta de dulciuri şi a tempera senzaţia acută de foame, fiind eficientă pentru cei care suferă de diabet sau hipoglicemie.

5. După cină, spală-te pe dinţi!

Creierul tău va asocia acest gest cu senzaţia de saţietate, astfel încât vei putea să-ţi potoleşti poftele. Sau mai poţi să bei un pahar cu apă, pentru că pe lângă hidratare îţi va conferi şi o senzaţie de plin care te poate împiedica să mai mănânci ceva.

Ţi-e poftă de ceva sărat, dulce, carne?

pofta de dulce poate să ascundă un deficit de crom şi magneziu

pofta de sărat poate să anunţe un deficit de calciu şi potasiu. "Cei care poftesc frecvent la alimente sărate s-ar putea să sufere de hipertensiune arterială, de deshidratare cronică şi de aceea ar trebui să se prezinte la un examen medical cât mai repede posibil", avertizează prof. dr. Mencinicopschi
pofta de carne este întreţinută de consumul de produse industriale din carne cu proteine cu valoare biologică scăzută (mezeluri, cârnaţi, pate-uri). Poate semnala un deficit de proteine, însă ele trebuie luate din surse de înaltă calitate biologică (carnea de peşte, pui, roşie, ouă, urdă, quinoa, amarantul).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.