Cum sunt răsplătiţi “samuraii” de la Fukushima

De Irina Gherasimov/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Eroii de la Fukushima sunt un grup anonim de specialişti care îşi riscă viaţa pentru a salva Japonia şi poate toată lumea de la o apocalipsă nucleară. Se crede că cinci dintre ei ar fi murit deja, iar 15 sunt în stare gravă. Ceilalţi sunt conştienţi că îi aşteaptă aceeaşi soartă.

Primilor 50 de eroi li s-au alăturat ulterior încă 150 de colegi. Lucrează pe echipe prin rotaţie, pentru a limita expunerea la radiaţii, scrie Daily Mail.

O fetiţă a postat pe Twitter un mesaj tradus de ABC: “Tăticul meu s-a dus la centrala nucleară, niciodată nu am văzut-o pe mămica plângând aşa tare. Oamenii, la centrală, se luptă, sacrificându-se, ca să vă apere pe voi. Te rog, tati, întoarce-te viu!”

Potrivit unor informaţii, angajaţilor de la centrala nucleară, avariată de cutremurul devastator urmat de tsunami din 11 martie, li se oferă sume uriaşe de bani pentru a înfrunta radiaţiile în încercarea de a ţine sub control reactoarele supraîncălzite. Inginerii de la complexul Fukushima Daiichi, care fac eforturi să repornească sistemele de răcire ale reactoarelor, se confruntă cu radiaţii şi lipsǎ de curent electric, fiind nevoiţi să lucreze pe întuneric. Subcontractori ai câtorva companii, care lucrează cu centrala, au primit oferte de la 80.000 până la 100.000 de yeni pe zi, pentru a participa la operaţiune, potrivit unui fost angajat al centralei.

Echipele care lucrează în complexul centralei au fost numite de presa locală ’samurai’ şi ‘echipe sinucigaşe’. Operatorul centralei Tokyo Electric Power Company speră să oprească criza contaminării ce ar putea obliga alte 130.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele.

Potrivit informaţiei publicate în ediţia de miercuri a cotidianului britanic The Independent, miezul radioactiv al unui reactor al centralei nucleare de la Fukushima pare să se fi topit complet, a avertizat marţi un expert, provocând temeri că angajaţii nu vor reuşi să salveze reactorul şi că ar putea apărea emisii de gaze radioactive în atmosferă.

Richard Lahey, fost director al echipei de cercetare pentru siguranţa reactorului la General Electric, când compania a instalat unităţile de la Fukushima, a afirmat că angajaţii care au pompat apă la trei reactoare în încercarea de a opri topirea barelor de combustibil, au pierdut efectiv lupta, deoarece miezul în unitatea nr. 2 s-a topit complet.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.