Restabilirea electricităţii la centrala din Fukushima face posibilă relansarea rapidă a răcirii reactoarelor

Operatorul TEPCO al centralei nucleare japoneze de la Fukushima a anunţat sâmbătă că a reuşit să restabilească alimentarea cu energie electrică la intrarea sitului, etapă importantă pentru relansarea rapidă a sistemelor de răcire a instalaţiilor, informează AFP.

Ulterior, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6, urmând ca duminică să se procedeze la fel şi în reactoarele avariate nr. 3 şi 4 ale centralei, a anunţat Agenţia siguranţei nucleare.

Electricienii au lucrat sub presiune imensă – conştienţi de responsabilitatea lor şi de riscurile asumate – pentru a reconecta cât mai rapid reactoarele 1 şi 4, a căror aprovizionare electrică căzuse în pană în timp ce seismul şi tsunamiul se abăteau asupra coastei nord-estice a Japoniei.

Restabilirea electricităţii era esenţială pentru relansarea pompelor care furnizează apa sistemului de răcire a reactoarelor şi umplerea bazinelor în care este depus combustibilul uzat, a cărui uscare riscă să provoace importante scurgeri radioactive în mediul înconjurător. De altfel, stoparea sistemelor de răcire ale centralei şi ale echipamentelor de intervenţii a provocat scurgeri radioactive.

Însă chiar dacă alimentarea cu energie electrică este restabilită până la reactoare, nu există totuşi certitudinea că în continuare curentul va ajunge până la diferite dispozitive, transmisiile putând fi afectate de avariile provocate de tsunami şi prin exploziile hidrogenului care s-au produs în reactoarele 1, 2 şi 3.

În aşteptarea acestui rezultat, autorităţile s-au străduit să răcească instalaţia largând tone de apă din elicoptere şi din camioane-cisternă echipate cu tunuri cu apă. În noaptea de vineri spre sâmbătă, un convoi de 30 de camioane ale pompierilor a proiectat din nou apă sub presiune asupra clădirii reactorului 3 care alarmează în mod deosebit autorităţile, cu speranţa că ea va cădea în bazinul în care se află combustibilul uzat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.