Un cablu electric a fost conectat la reactorul 2 al centralei de la Fukushima

Un cablu electric a fost conectat la reactorul numărul 2 al centralei de la Fukushima (nord-estul Japoniei), pentru a reporni sistemele de răcire, însă curentul electric nu a fost încă restabilit, a declarat sâmbătă Agenţia de Securitate Nucleară, informează France Presse.

Informaţia nu a fost confirmată de Compania de electricitate niponă, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), care este operatorul centralei Fukushima Daiichi.

‘Cablul a fost conectat la reactorul numărul 2, însă electricitatea nu a fost încă restabilită, deoarece trebuie efectuate mai multe verificări (…)’, a explicat un purtător de cuvânt, Fumiaki Hayakawa. ‘Dacă vom relua (alimentarea cu electricitate fără a lua aceste precauţii), cablul ar putea sări’, a adăugat el.

Agenţia de Securitate Nucleară estimează că alimentarea cu energie electrică va fi reluată duminică, asta cu condiţia să nu apară ceva neprevăzut. ‘Dacă nu descoperim astăzi (sâmbătă) probleme la instalaţii, alimentarea electrică va putea fi reluată începând de mâine (duminică)’, a spus Hayakawa.

Echipe de tehnicieni ai companiei de electricitate TEPCO lucrează pentru a reporni staţiile de pompare care să permită funcţionarea sistemului de răcire.

Ajutate de armată şi pompieri, autorităţile nipone intenţionează să pună la punct un dispozitiv care să permită aruncarea în permanenţă de apă în interiorul reactoarelor centralei de la Fukushima (nord-estul Japoniei), pentru a răci combustibilul radioactiv, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării, informează AFP.

Acoperişurile clădirilor reactoarelor 5 şi 6 de la centrala nucleară Fukushima au fost perforate pentru a preveni explozii ale hidrogenului, a declarat sâmbătă operatorul centralei Fukushima, TEPCO, preluat de AFP.

Reactoarele 5 şi 6 sunt cele mai puţin afectate din centrală deoarece, spre deosebire de reactoarele 1-4, sistemele lor de răcire au continuat să funcţioneze după cutremurul şi tsunami-ul din 11 martie printr-un generator diesel.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.