Relațiile moldo-române

De Paul Szasz-Sebes/ România / Moldova.ORG/ — De la proclamarea independenței Republicii Moldova, la 27 august 1991, relația acesteia cu România a cunoscut suișuri și coborâșuri.

La începutul anilor 90′ a fost o încercare de apropiere față de România. Primii pași au fost făcuți prin Podul de flori, care au fost defapt două poduri de flori. Primul realizat la data de 6 mai 1990, iar cel de-al doilea la data de 16 iunie 1991, după cum se vede, încă de pe timpul când Moldova se afla în componenta URSS. România a recunoscut independența Moldovei la exact 16 minute de la proclamare.

Primul ministru al României, pe atunci Petre Roman, fiind întrebat de ce atât de repede s-a recunoscut independența, acesta a refuzat să răspundă. Începe o apropiere și pe plan media, între cele două țări. În luna octombrie a anului 1991, TVR 1 începe să fie emis și la Chișinău, iar din 1 februarie 1992 pe întreg teritoriul Basarabiei. Programele televiziunii moldovenești sunt preluate de către televiziunea română. Îmi amintesc, cu mare plăcere, cum urmăream buletinul de știri ”Mesager” în fiecare seară la ora 21 pe TVR 2.

Acest val se diminuează, însă începând cu anul 1994. Partidul Democrat Agrar schimbă limba română cu cea moldovenească, iar sărbătoarea limbii române în cea a limbii noastre. Nici în România situația nu era roz. Președintele de atunci, Ion Iliescu, este un fost comunist școlit la Moscova.. Încetul cu încetul foștii comuniști începeau să revină la putere. În 1996 alegerile prezidențiale sunt câștigate de către Petru Lucinschi, cunoscut activist PCUS. Venirea la putere a PCRM- ului în aprilie 2001 este începutul unei perioade interesante. În primul său mandat de presedinte, Vladimir Voronin, simulează o apropiere față de România.

Președintele Traian Băsescu este invitat la Chișinău, iar Voronin se arată pro-european. Însă în cel de-al doilea mandat, el își arată adevăratele intenții. În anul 2007 interzice postului TVR 1 dreptul de a mai emite pe teritoriul Moldovei. În timpul evenimentelor din aprilie 2009 acuză România de implicare în treburile interne ale Republicii Moldova. Vladimir Voronin, născut în 1941 în satul Corjova, aflat pe atunci în R.S.S. Moldovenească, a avut la naștere numele de Sârbu, dar, ulterior, a luat numele tatălui său vitrec rus, Voronin. Bunicul lui Vladimir Voronin a fost Isidor Sârbu şi a luptat un luptător anticomunist în România după 1944.

Nu trebuie să uităm faptul că actualul președinte al României este un susținător al românilor din Basarabia. El se bucură de o foarte mare popularitate acolo. Voturile românilor din diaspora, și în special din Moldova, au înclinat balanța în favoarea sa și la alegerile din 2004, dar și la cele din 2009. Venirea la putere a Aliantei pentru Integrae Europeana a dus la o încălzire semnificativă a relațiilor. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.