Obiceiul “Hâzilor”, nelipsit de Bobotează, în nord-estul ţării

Ca în fiecare an, aseară, înaintea Bobotezei, în satul Chintelnic din judeţul Bistriţa-Năsăud (nord-estul ţării), Hâzii au plecat la colindat pe la fiecare casă, costumaţi cât mai înfricoşător, pentru a alunga spiritele rele şi a pregăti venirea preotului cu crucea, care să sfinţească gospodăriile cu agheasmă.

Obiceiul, păstrat din străbuni, este păgân, dar cei circa 600 de locuitori ai satului Chintelnic din comuna Şieu-Măgheruş sunt hotărâţi să îl practice an de an.

Astfel, în ajunul Bobotezei, Hâzii (substantiv desemnând persoane hidoase, slute – n.r.) se costumează, se dau cu făină pe faţă şi se schimonosesc, pentru ca mai apoi să iasă pe uliţele satului şi să alunge răul din casele oamenilor.

În ultimii ani, măştile folosite de Hâzii din Chintelnic au luat şi forme mai moderne, în special cele folosite de copii, dar tradiţia a rămas aceeaşi, iar printre personajele care nu lipsesc în niciun an se numără Moartea, mirii şi nuntaşii. Mascaţii sunt primiţi cu bucurie în fiecare casă, acesta fiind un nou prilej pentru localnici de a se revedea după colindele de Crăciun şi Anul Nou.

După trecerea Hâzilor, preotul din Chintelnic începe să meargă cu crucea pe la fiecare casă, aşa cum este obiceiul de Bobotează, când cerul se deschide, animalele vorbesc, iar oamenii luptă împotriva spiritelor rele.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.