Ghimpu consideră că acordarea distincțiilor de stat contribuie la lichidarea sărăciei și Integrarea UE

 De Catalina Gromov

Chisinau (Moldova.ORG) — „Statul va susţine cetăţenii care contribuie la promovarea valorilor naţionale, implementarea proiectelor de reformare şi modernizare a Republicii Moldova”, a spus astăzi președintele interimar Mihai Ghimpu, în cadrul ceremoniei de înmînare a distincţiilor de stat unui grup de persoane din domeniile ştiinţei, culturii și educaţiei.

Președintele a declarat că statul va susţine, inclusiv prin acordarea distincţiilor de stat, cetăţenii, care prin munca lor zi de zi, contribuie la promovarea valorilor naţionale, implementarea proiectelor de reformare şi modernizare a Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu a specificat că toate distincţiile acordate se datorează meritelor obţinute de cetăţenii decoraţi, care au fost apreciate, în primul rînd, de colectivele în care activează.

„Fiecare prezentare are la baza sa votul întregului colectiv, care apreciază din interior prestaţia cotidiană a fiecărui cetăţean la locul de muncă, importanţa lucrului efectuat în beneficiul societăţii”, a menţionat şeful statului.

Ex-ministrul învăţămîntului şi ştiinţei, Nicolae Mîtcaş, decorat cu „Ordinul Republicii”, a accentuat că distincţia primită se datorează, în cea mai mare măsură armatei de specialişti, studenţi, cetăţeni de rînd, care prin susţinerea iniţiativelor instituţiei pe care o conducea, au contribuit la aducerea adevăratelor valori naţionale acasă.

„Prin acordarea distincţiilor de stat unor personalităţi marcante, care şi-au sacrificat viaţa pentru această ţară, aţi readus, domnule Preşedinte, încrederea oamenilor într-un viitor luminos pentru Republica Moldova”, a declarat Nicolae Mătcaş.

În luările de cuvînt, marea majoritate a persoanelor decorate au accentuat că pentru continuarea reformelor în Republica Moldova este nevoie de o coaliţie, care va continua procesul de reformare a ţării în baza principiilor abordate de Alianţa pentru Integrarea Europeană.

„Pentru a asigura o continuitate în reforme este nevoie de reconstituirea Alianţei pentru Integrarea Europeană, deoarece pe parcursul ultimului an aceasta a demonstrat prin fapte că este capabilă să transforme Republica Moldova într-un stat democratic şi de drept”, a spus locuitorul satului Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti, profesor pensionat Boris Vasiliev, decorat cu „Ordinul de Onoare”.

Ieri, 8 decembrie 2010, preşedintele Mihai Ghimpu a mai semnat un decret privind conferirea distincţiilor de stat unui grup de persoane din domeniul culturii şi educaţiei.

Pentru activitate îndelungată şi prodigioasă în domeniul culturii, contribuţie substanţială la promovarea valorilor spirituale naţionale şi înaltă măiestrie profesională, „Ordinul Republicii” a fost conferit regizorului Ivan Chistruga.

Cu „Ordinul de Onoare” au fost decoraţi Mihail Ghejenco, actor la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”; Olga Bârlad, şef de direcţie la Ministerul Culturii, şi pictorul Alexei (Lică) Sainciuc. Ordinul „Gloria Muncii” a fost conferit Ludmilei Colohina, actriţă la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”, şi Ion Şiman, director general al Studioului „Moldova-Film”.

Medalia „meritul Civic” a fost conferită lui Dumitru Ciumac, inginer de sunet la Teatrul de Revistă „Ginta Latină”; Natalia Goian, şef de catedră la Universitatea de Stat din Moldova; Tatiana Socolova, pictor-machior la Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, şi Nelly Ţurcan, prodecan la Universitatea de Stat din Moldova.

Prin decret, titlul onorific „Artist al Poporului” a fost conferit Zinaidei Bolboceanu, interpretă de muzică populară; compozitorilor Anatolie Chiriac şi Valentin Dînga, precum şi interpretului de muzică de estradă Ştefan Petrache.

Titlul onorific „Maestru în Artă” a fost conferit Raisei Andriutse (Chirillova), actriţă la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”; Vasile Botgros, dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Andrieş” din oraşul Hînceşti; Anatolii Burlacu, actor-regizor la Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, Silviei Chiriac, interpretă de muzică de estradă; Silviei Cojocaru, şef al secţiei montare artistică a Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov”; Svetlanei Danilova, pianistă, lector la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice; precum şi actorilor Teatrului de Revistă „Ginta Latină” Ion Nicov şi Alexandru Dicusar.

Nataliei Zavtur, lector superior la Universitatea de Stat din Moldova, i-a fost conferit titlul onorific „Om Emerit”, iar titlul onorific „Artist Emerit” membrilor formaţiei „Catharsis” Mihai Budurin şi Ion Raţă, actorilor Teatrului de revistă „Ginta Latină” Vitalie Jacota şi Galina Lazarenco, şi interpretei de muzică de estradă Indiana Frunză-Zlotea.

Oferind aceste medalii, Mihai Ghimpu a declarat că doreşte ca cîți mai mulţi cetăţeni să fie apreciaţi la justa lor valoare de conducerea ţării, deoarece numai în acest caz se vor realiza obiectivele noastre de bază – lichidarea sărăciei şi integrare în Uniunea Europeană.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.