De Cătălina Gromov
Chișinău (Moldova.ORG) — Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția există în faptul că desăvârsirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române!
Astăzi, se împlinesc 92 de ani de când Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegați și sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat "Rezoluțiunea" care a consfințit unirea tuturor românilor din Transilvania și intreg Banatul (cuprins între rîurile Mureș, Tisa și Dunare) cu Romania. Acest eveniment semnificativ reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului national, anul încununării victorioase a lungului șir de lupte, sacrificii umane și materiale pentru făurirea statului național unitar. Basarabia, Bucovina și Transilvania au constituit treptele înfăptuirii visului de unire a tuturor românilor. Cea dintâi care a pus în aplicare dreptul la autodeterminare a fost Basarabia. Primul pas a fost facut la 21 noiembrie/4 decembrie 1917 când Sfatul Tarii a proclamat "Republica Democratica Moldoveneasca" – urmat de cel din 24 ianuarie/6 februarie 1918 când s-a adoptat declarația de independență. Încununarea acestor actiuni s-a împlinit la 27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Tarii de la Chisinau, ales prin vot universal, direct, egal si secret a decis cu majoritate de voturi unirea cu România a Republicii Democratice Moldovenesti (Basarabia) "în hotarele sale dintre Prut, Nistru, Dunare si Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldave.
La 1 Decembrie 1918, o mulțime de români se îndreptau în condiții prielnice în inima Transilvaniei, la Alba Iulia. Votul Marii Adunarii Nationale pentru unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu România, aclamat de o impresionantă adunare populară, încunună celelalte acte de unire de la Chișinău și Cernăuți prin care Basarabia si Bucovina reveneau în hotarele României.
Ziua de 1 decembrie a primit onoarea de a fi cea mai importanta zi a romanilor imediat dupa Revolutia din decembrie 1989. Astăzi, românii de pretutindeni sărbătoresc cu mult fast, alături de cei dragi sau cu dorul în suflet, ziua României Mari.
Țara noastră celebrează astăzi, alături de România memorabila zi. Între orele 11.30 -17.00, mai multe asociaţii de tineret desfăşoară Festivităţi Cultural-Sportive în scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Iar grupurile de iniţiativă „Spirit Românesc" şi "Deşteptarea" vor organiza un marş de comemorare a eroilor neamului, începând cu ora 16.00. Punctul de pornire este Academia de Științe a Moldovei şi va avea traseul: Bulevardul Ștefan cel Mare până în scuarul Teatrului de Operă și Balet. Aici participanţii vor întinde Hora Unirii după care vor asista la un concert de sărbătoare. Toate manifestărlie se vor încheia cu o recepţie festivă organizată de Ambasada României la Chişinău.
Tot cu această ocazie, în peste 60 de orase din strainatate au loc concerte, vernisaje, mese rotunde, proiectii de film si spectacole, organizate special pentru diaspora romaneasca de misiunile diplomatice si de ONG-uri.