De Stela Roman
Chişinău (Moldova.ORG) — 1 decembrie este Ziua Naţională a României. Cu această ocazie, ne-am propus să realizăm o serie de interviuri cu tinerii activi din partea stângă a Prutului pentru a afla ce înseamnă, pentru ei, a fi român. Dragoş Galbur este administratorul blogului basarabia91.net. În timpul, relativ scurt, al existenţei sale, acest blog a reuşit să devină practic o oază a românismului în spaţiul internautic basarabean.
Ce înseamnă, pentru tine, a fi român?
Dragoş Galbur: A fi român înseamnă a te naște român, nu a deveni, nu a te numi și nu a fi ales. A fi român înseamnă a fi un bun creștin și impune o mândrie că ai în spate istoria românilor, o istorie pe care personal o consider printre cele mai bogate dar și sângeroase din toate timpurile și din toate părțile lumii. A fi român înseamnă a vorbi, savurând, limba română și a fi cuprins de fiori la intonarea imnului țării tale. Eu sunt român, născut și crescut în România de Est, actuala Republica Moldova. De fapt, toți cei care trăiesc aici și vorbesc limba română sunt români, vreau dânșii acest lucru sau nu. Din păcate istoria și-a lăsat o amprentă clar neplăcută asupra poporului nostru românesc. Am avut parte de un intens proces de deznaționalizare, mulți și-au uitat, vândut identitatea, iar unora li s-a furat-o. Cei, însă, care au rămas până astăzi în Moldova și nu au uitat că sunt români, uite, ăștia sunt români adevărați, iar eu sunt mândru că mă aflu printre ei.
Este neapărat să te naşti în România ca să te poţi considera român?
Dragoş Galbur: De fapt, multă lume nu știe ce înseamnă România, percepând-o doar ca stat. Eu vă zic că România este mai mult decât stat, este un teritoriu mult mai vast decât România pe care o vedeți pe hartă astăzi. Pentru mine, pe lângă statul de azi, România este și Timocul, și Bucovina, și Herța, și Basarabia, și Bugeacul, și Cadrilaterul, toate acestea le definesc ca spațiul românesc. Uite acest spațiu și este România pentru mine, iar cei care sunt născuți în cuprinsul dat se numesc români, inclusiv și eu.
Deci această zi, în opinia ta, nu este doar ziua României de acum, ci include toate teritoriile care îi aparţinea în trecut
Dragoş Galbur: 1 decembrie este ziua absolut a tuturor românilor de pretutindeni, din întreg spațiul românesc, de aceea toți cei care simt românește sunt pur și simplu obligați să sărbătorească astă mare zi. 1 decembrie consemnează forța și unitatea națională a românilor, necătând la faptul că România a fost furată din toate părțile pe parcursul istoriei.
De ce este importantă această zi pentru noi?
Dragoş Galbur: Pentru noi, românii din stânga Prutului, 1 decembrie este un enorm prilej de a ne aduce noi înșine aminte cine suntem și de a le mai da de știre și celor sărmani și rătăciți, că sunt și ei români, chiar dacă neagă. Eu vă spun și mai mult, în contextul în care în ultimii 8 ani, ne-am aflat sub un regim totalmente antiromânesc, iar astăzi cât de cât mai vedem lumina zilei, 1 decembrie ar trebui să fie pentru noi sărbătoarea sărbătorilor, vă dați seama? Înainte ieșeam pe 1 decembrie și strigam că-s român, eram arestat, acum însă avem cu toții șansa să declarăm tare și deschis că suntem români, ar fi păcat să n-o facem. În general, dacă nu avem oportunitatea sau timpul potrivit de a gândi și simți românește tot anul, atunci anume 1 decembrie este ziua potrivită.
Ce vei face în această zi, o vei sărbători cumva?
Dragoş Galbur: În primul rând îmi exercit datoria de student, iar după facultate o voi sărbători împreună cu cetățenii, mărșăluind prin capitală. La ora 16.00 preconizăm un marș pe bulevardul Ștefan cel Mare până la Teatrul de Operă și Balet. Seara desigur că voi închina și un pahar în memoria celor căzuți și pătimiți pentru neamul românesc și pentru ca noi astăzi să nu uităm cine și de unde suntem.
Deţii cetăţenia României? Dacă nu, ai de gând să o capeţi?
Dragoş Galbur: La moment nu o dețin, însă sunt în proces de redobândire. Mă rog, nu-i chiar atât de important pentru mine un act care-ar reconfirma că sunt român, important este ceea ce simt și ce gândesc. Și dacă mâine vor fi interzise în Moldova pașapoartele românești? Ce? N-am să mai fiu român? Ba da, am fost, sunt și voi rămâne și lasă să fie comuniștii încă 50 de ani la putere în Basarabia, eu Dragoș Galbur, niciodată nu voi ezita să afirm, noi suntem români !
Alte interviuri din această serie:
Născut de Ziua României. Interviu cu Nicu Guşan
«Astăzi voi trăi româneşte, la fel cum fac în fiecare zi» Interviu cu Alexandru Cozer
"Această zi nu este a României, ci a românilor de pretutindeni". Interviu cu Gabriela Sofia Volociuc