De Cătălina Gromov
Chișinău (Moldova.ORG) — "Nu mă simt confortabil într-o uniune umflată în mod arbitrar la maximum cu ajutorul a numeroşi veleitari, grafomani şi plagiatori", este declarația scriitorului Aureliu Busuioc.
Omul de creație a fost membru al Ununii Scriitorilor din anul 1954. La 28 octombrie 2010 a mărturisit că se retrage din această funcție, exclamând că ar avea motive majore pentru că a făcut acest gest neașteptat.
Scriitorul a declarat acest fapt, ca răspuns la o invitaţie orală, de a participa la adunarea generală a scriitorilor.
"Mă simt marginalizat în această uniune pentru că mi-am permis să atrag atenţia opniei publice asupra pricinei care a dus la creşterea considerabilă a organizaţiei, şi anume acumularea de voturi în scopul perpetuării – la imfinit, – a unei conduceri tansformată în gaşcă, cu interese ce nu privesc şi interesele multor literaţi de valoare", a spus Aureliu Busuioc.
În concepția literantului: "În ultimii zece-cincisprezece ani Uniunea Scriitorilor nu doar că nu a fost în stare să scoată o revistă a tuturor scriitorilor, mai mult, a pierdut cu regretabilă indiferenţă şi publicaţia moştenită, anume „Literatura şi Arta” devenită proprietate privată a unui singur scriitor, deşi continuă a fi finanţată oficial", se spune în declarație.
Printre motivele d-nului Busuioc se enumeră și faptul că apar prea multe cărţi lipsite de valoare artistică cu girul academic – fireşte pozitiv, al inamovibilei conduceri. În ultima sa frază a exclamat că cu această declarație speră să fie reprimit în Uniunea Scriitorilor plagiatorul V.Stati şi înainte ca să apară, prefaţat de aceeaşi conducere, volumul de „Plagiate alese”! Aureliu Busuioc s-a semnat Literat Independent.
Adunarea Uniunii Scriitorilor din Moldova urmează a se desfășura vineri, la 29 octombrie. Membrii USM încă nu au reacționat la hotărârea scriitorului.
Aureliu Busuioc s-a născut la 26 octombrie 1928 . A activat in ziaristica, dar este și autorul a numeroase scenarii de film, care și-a cucerit un loc aparte printre profesionistii genului. Dintre scrieri, romanul ce mi-a plăcut foarte mult și cu care a avut succes este "Singur în fața dragostei", care a fost tradus la Bratislava, Moscova, Vilnius şi Riga, reeditat de câteva ori, jucat la teatre şi ecranizat la „Moldova-Film”. Scriitorul a debutat cu versuri pentru copii "La pădure", poezii satirice "Prafuri amare". Printre romane se mai numără "Unchiul din Paris", "Pactul cu diavolul",Spune-mi Gioni, al pieselor "Radu Ștefan – Intâiul și Ultimul", "Și sub cerul acela".
Exclus în 1963 din Uniunea Jurnaliştilor pentru că nu a achitat cotizaţia de membru, unul dintre cei mai de marcă scriitori ai timpurilor noastre, Aureliu Busuioc, a luat în 2007 premiul de excelenţă din partea Centrului Independent de Jurnalism pentru longevitate jurnalistică. Aureliu Busuioc a fost premiat cu Premiul USM pentru romanul "Spune-mi Gioni" (2003), Premiul Omenia al USM (2005) și Ordinul: Maestru emerit al Artei.