De Cătălina Gromov
Chișinău (Moldova.ORG) — Astăzi s-a încheiat ediția a II-a a Festivalului Internațional de poezie „Grigore Vieru". Festivalul a început la Chişinău, după care a continuat la Iaşi și a cuprins spectacole de poezie şi muzică, teatru, lansări de carte, colocvii. La Iaşi startul a fost dat duminică, 11 octombrie în Sala de Consiliu a Primăriei. Prietenii, iubitorii poeziei sale, scriitori, traducători au venit să îi aducă un omagiu marelui poet Grigore Vieru. La deschiderea oficială de la Iași a participat soția poetului, Raisa Vieru, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Ioan Negrei, scriitorul Nicolae Dabija și multe alte persoane care l-au iubit și încă își amintesc cu durere de îndrăgitul poet.
Dorin Chirtoacă s-a arătat foarte entuziasmat că a fost posibilă organizarea aceluiaşi festival în cele două oraşe. “Mă bucur foarte mult că acum sunt cel puţin trei lucruri care stau la baza unităţii între Iaşi şi Chişinău. Este vorba de 14 octombrie, când sărbătorim şi Chişinăul şi Iaşul, zilele oraşului, este înfrăţirea semnată la 24 ianuarie 2008 şi este Grigore Vieru. Dacă doriţi, este ca Sf. Treime", a subliniat primarul în timpul evnimentului de la Iași.
Primarul Iașului, Gheorghe Nichita a vorbit frumos despre regretatul poet : “Poezia lui Grigore Vieru vorbeşte din sufletul lui curat. A fost un om de o rară modestie, cum rar întâlneşti în zilele noastre. Avem nevoie de asemenea repere”, a spus primarul.
Unul din cele mai emoţionante momente a fost discursul lui Nicolae Dabija. “Dumnezeu l-a săltat pe umeri, dar şi pe suflet când s-a născut Grigore Vieru. A fost cumplit hăituit. A fost învinuit că românizează limba română”, a menționat Nicolae Dabija.
Ceea ce a stârnit lacrimi în ochii câtorva persoane prezente în sală a fost poezia scrisă de Nicolae Dabija la moartea poetului şi pe care domnia sa a recitat-o.
Un alt moment marcant al festivalului a fost și depunerea de jerbe si flori la statuia poetului din parcul Copou din România, alături de un Te Deum, în prezenta Inalt Prea Sfințitului (IPS) Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la care s-au adăugat și colocviul poetic, "Grigore Vieru, poet al spațiului românesc", și lansări de cărți dedicate de autori români scriitorului basarabean, moderate de Mihai Cimpoi si Daniel Corbu.
Pe parcursul întregii acţiuni, atît în Republica Moldova cît și în România, fiecare din cei care au luat cuvântul au amintit de marele vis al lui Grigore Vieru, visul de reîntregire, visul de a trece Prutul.
Această dorință a poetului a prins aripi. Dorin Chirtoacă a anunţat despre un proiect de înfiinţare a unei linii de cale ferată Iaşi-Chișinău. El a afirmat că aşa se va împlini visul lui Grigore Vieru şi noi, cei care vom trece Prutul, îl vom trece cu el. Proiectul va avea finanţare europeană, în jur de 3 milioane de euro, dar vor oferi sprijin şi autorităţile locale. Trenul va purta numele marelui poet.
Festivalul a luat sfîrșit la Chișinău, unde la Sala cu Orgă, a avut loc Gala premiilor festivalului, precum și un spectacol literar-muzical susținut de artiști și formații din România. Manifestările au fost organizate de Uniunea Scriitorilor din Moldova, Editura „Princeps Edit", Iaşi, Asociaţia Culturală „Feed back", sub egida primăriilor municipiilor Iaşi şi Chişinău.