Cancerul provoacă pierderea memoriei

De Cătălina Gromov

Un studiu recent a demonstrat că persoanele care supraviețuiesc de pe urma cancerului au probleme cu memoria. Studiul a fost efectuat în SUA pe un eșantion de 9800 de persoane. Doar 1300 de persoane supravețuiseră cancerului, dintre care 14% s-au plans de probleme cu memoria față de numai 8%, rata celor cu probleme de memorie din rîndul voluntarilor ce nu fuseseră diagnosticați cu cancer, relatează HealthDay.

Potrivit autorului studiului, Pascal Jean-Pierre, de la Universitatea Miami, aceste probleme de memorie, ce însumează stări de confuzie, deficit de atenție și stare de oboseală, pot fi urmarea ședințelor de chimioterapie, a radiațiilor și terapiilor hormonale, dar și a tumorilor în sine, care afectează structura creierului și funcționarea sa.

Cancerul este o tumoare malignă, formată prin înmulțirea dezordonată a unui ţesut organic. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în ţările dezvoltate, cedînd numai maladiilor cardiovasculare. Astfel, în fiecare an pe glob decedează de cancer circa 10 mln oameni. Cancerul este provocat de factori de risc chimici, fizici, biologici, fonul radioactiv, fumatul, alimentaţia incorectă, dezastrul ecologic ca rezultat al activităţii umane, abuzul de alcool, stresul psiho-social, îmbătrînirea continuă a societăţii. Pentru tratarea cancerului, la moment se cunosc patru tipuri majore de tratament: chirurgia, radioterapia, chimioterapia şi terapia biologică.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.