În ţara lui Don Quijote are loc astăzi tradiţionala bătaie cu roşii denumită sugestiv ‘La Tomatina’. În fiecare an, în ultima zi de miercuri a lunii august, în oraşul Bunol, roşiile sunt la mare căutare. Dar nu pentru bulion, ci pentru cele mai năstruşnice bătăi din câte s-au văzut.
Strada centrală a micului oraş Bunol se umple de oameni veniţi nu doar din Spania ci şi din alte ţări ale lumii, care, în câteva ore, nu mai pot fi recunoscuţi.
Distracţia este gratis, iar regulile sunt puţine: este obligatoriu să striveşti roşia înainte de a o folosi ca proiectil şi nu este permisă aruncarea altor obiecte. Nu trebuie să-ţi faci griji pentru terminarea muniţiei, căci camioane încărcate cu 125.000 de kilograme de roşii patrulează prin Plaza Del Pueblo, locul de desfăşurare al "măcelului".
Participanţii au la dispoziţie două ore, între 11.00 şi 13.00, pentru a se manifesta.
Priveliştea de după rivalizează cu cel mai impresionant film din genul horror: străzile sunt inundate de un strat gros de suc de roşii, iar participanţii fac eforturi zadarnice de a-şi recunoaşte rudele sau prietenii. De îndată ce sirena anunţă finalul bătăliei, începe partea cea mai dificilă şi anume curăţarea pieţei până dispare orice urmă a masacrului. Dacă pentru cei peste 20.000 de turişti care invadează Plaza Del Pueblo La Tomatina înseamnă distracţie, nu acelaşi lucru îl simt locuitorii zonei şi proprietarii de magazine care trebuie să-şi ia măsuri de precauţie din timp.
Există multe legende referitoare la originea celui mai popular festival spaniol, dar cea mai credibilă datează din 1945.
Povestea spune că, la 27 august 1945, mii de spanioli erau strânşi în piaţa centrală a oraşului pentru a participa la o ‘paradă a uriaşilor’ (sperietori de ciori imense, dotate cu capete groteşti). Unul dintre participanţii care purta o sperietoare a căzut şi, când s-a ridicat, nervos, a început să lovească în stânga şi în dreapta. Imediat, toată lumea a fost prinsă într-o luptă serioasă.
Noroc sau neşansă, în apropiere se afla o fabrică de suc de roşii şi o maşină cu materie primă tocmai sosise.
Oamenii care participau la bătaie au luat roşii din camion şi au început să se împroaşte reciproc, până ce poliţia a pus capăt distracţiei. Nimeni din cei prezenţi nu a uitat bătaia şi anul care a urmat, în aceeaşi miercuri dar din luna august 1946, au revenit în piaţa oraşului, înarmaţi cu roşii. De atunci, festivalul ‘La Tomatina’ este organizat în fiecare an.
În 1950, festivalul a intrat în legalitate, fiind consemnat în activităţile primăriei oraşului, dar a fost interzis, din 1951 până în 1957, din pricina accidentelor petrecute la ediţia din 1950. Nu de puţine ori roşiile folosite au rănit participanţii la ochi provocând chiar pierderea vederii.
‘La Tomatina’ a fost reluat în 1957, la cererea publicului.
Festivalul a captat atenţia internaţională, la 28 august 1997, când fotografii din timpul bătăliei cu roşii au apărut pe prima pagină a ziarului Washington Post.