SOS: Salvaţi Sarmizegetusa Regia, cetăţile dacice

De Simona Şerbănescu

Legea privind situaţia juridică a cetăţilor dacice ar putea fi gata la sfârşitul lunii iunie, a declarat la emisiunea specială organizată de România Actualităţi, Mircea Giurgiu, membru al Comisiei UNESCO.

Legea pentru salvarea Sarmizegetusei Regia ar trebui să fie gata până la sfârşitul lunii iunie.

Potrivit deputatului PD-L Mircea Giurgiu, membru al Comisiei UNESCO, o comisie parlamentară comună lucrează la proiectul de lege prin care s-ar putea stabili situaţia juridică a Cetăţior Dacice.

Proiectul are în vedere ca administratorul Cetăţilor să fie Consiliul Judeţean Hunedoara.

La ora actuală nu există un administrator al siturilor arheologice iar România nu îşi îndeplineşte obligaţiile de conservare a acestor monumente de patrimoniu, ceea ce ar putea duce la scoaterea Sarmizegetusei Regia de pe lista monumentelor de patrimoniu UNESCO.

La nivelul prefecturii Hunedoara funcţionează şi o comisie interministerială, cu scopul de a stabili în cel mai scurt timp situaţia juridică pentru toate cetăţile situate în Parcul Natural Grădiştea Muncelului –Cioclovina.

Ministrul culturii, Kelemen Hunor, a declarat la România Actualităţi că, până la sfârşitul anului, prin modificari legislative secundare, împreună cu Consiliul Judeţean, se va găsi soluţia pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile.

România Actualităţi a lansat o campanie pentru salvarea Sarmizegetusei Regia, în urma căreia Consiliul Judeţean Hunedoara, Ministerul Culturii şi Direcţia Silvică Hunedoara au marcat drumul de acces şi regulamentul pentru turişti.

Ministrul Culturii a promis şi că, până la sfârşitul lunii, vor fi transportate din situl arheologic blocurile de prefabricate care zac acolo de 32 de ani.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.