Paştele: O sărbătoare – două calendare

De Georgiana Macovei, Robert Schwartz

Din punct de vedere teologic Paştele este cea mai importantă sărbătoare pentru creştini. Cu toate acestea, nu toţi celebrează Învierea Domnului în aceeaşi zi, deoarece Biserica Răsăriteană calculează data serbării Paştelui în mod diferit faţă de cele Apusene. În mod excepţional, anul acesta există o singură zi de sărbătoare pentru toate confesiunile creştine.

Încercări de a stabili o dată comună de celebrare a sărbătorii pascale există de multă vreme. Fiecare confesiune propune o dată diferită, cu care celelalte nu sunt de acord. Disensiunile se pot considera relativ noi. Ele au survenit în urma promulgării calendarului Gregorian în anul 1582, de către Papa Grigore al XIII-lea. Până atunci au fost valabile regulile prescrise de Conciliul de la Niceea, care a avut loc in anul 325.

În cadrul Sfântului Sinod Ecumenic de la Niceea s-au adoptat numeroase norme creştineşti, printre care şi trei reguli de calculare a datei Paştelui: Învierea Domnului nu se va celebra mai târziu de 25 Aprilie, şi nici în aceeaşi zi cu Paştele evreiesc. Paştele va trebui să cadă în duminica după prima lună plină a echinocţiului de primăvară.

Această modalitate de calculare a datei sărbătorii pascale a fost păstrată până când confesiunile Bisericii Apusene au trecut, începând cu 1582, la calendarul Gregorian. Acesta se consideră a fi o variantă îmbunătăţită a calendarului Iulian, care a fost considerat învechit de către astronomii vremii.

În ciuda faptului că şi unele Biserici Răsăritene au adoptat calendarul Gregorian în anul 1923, multe biserici ortodoxe serbează Paştele conform calendarului Iulian, deci se ghidează încă după normele ortodoxe adoptate în cadrul Consiliului de la Niceea. Problema este că data la care este fixat echinocţiul de primăvară diferă în cele două versiuni calendaristice. Prima zi de primăvară este 21 martie, potrivit calendarului Gregorian, în timp ce în calendarul vechi, Iulian, primăvara începe pe 3 aprilie. Bisericile ortodoxe care au adoptat calendarul îndreptat au stabilit (începând cu anul 1927), prin consens general, ca Paştele să fie prăznuit în toată creştinătatea ortodoxă după Pascalia stilului vechi, adică odată cu bisericile rămase la calendarul neîndreptat.

Există însă şi "potriviri" între cele două Biserici: anul acesta, data de 4 aprilie reuşeşte să unească creştinii de pretutindeni – duminica, atât Bisericile Răsăritene cât şi cele Apusene au celebrat Învierea lui Iisus. Acelaşi prilej de bucurie se repetă şi în 2011, pe 24 aprilie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.