Mii de pelerini creştin ortodocşi au luat ‘focului sacru’ de la Ierusalim

Mii de credincioşi s-au adunat în împrejurimile Sfântului Mormânt, pe străduţele şi la porţile Oraşului vechi din Ierusalimul de Est, pentru a asista la tradiţionala ceremonie a ‘focului sacru’ a Paştelui ortodox, simbol al eternităţii, păcii şi reînnoirii, relatează AFP.

Tradiţia creştină leagă de Sfântul Mormânt, cel mai important loc de pelerinaj al creştinătăţii, ultimele episoade ale vieţii pământeşti a lui Iisus Hristos, respectiv crucificarea, înmormântarea şi învierea sa.

În ajunul duminicii de Paşte, ceremonia a fost deschisă printr-o defilare a câtorva zeci de creştini arabi care şi-au croit drum prin mulţime bătând în tambure şi cântând imnuri despre Hristos şi Fecioara Maria.

Patriarhul ortodox grec, Theophilos al II-lea, îmbrăcat într-o sutană neagră, şi-a făcut apoi intrarea solemnă în fruntea unei procesiuni de călugări şi de prelaţi.

După ce a înconjurat de trei ori mormântul lui Hristos, patriarhul a pătruns singur în locul sacru, de unde a ieşit cu lumânări aprinse, în strigătele de ‘Axios’ (‘Să fie vrednic’).

‘Focul sacru’ a trecut apoi din mână în mână. ‘Este un miracol. Acest foc coboară din cer direct în mormânt şi apoi lumânările sunt aprinse de patriarh’, a declarat unul dintre participanţii la procesiune.

Mulţimea a început apoi să aclame, clopotele din Oraşul vechi au început să răsune, iar ‘focul sacru’ s-a transmis din lumânare în lumânare, conform unei tradiţii care datează din secolul al IV-lea. ‘Focul sacru’ a fost apoi transportat în Grecia şi în ţările ortodoxe.

Sfântul Mormânt este îngrijit de şase biserici creştine, respectiv grecii ortodocşi, romano-catolici, armenii ortodocşi, copţii egipteni, ortodocşii sirieni şi cei etiopieni. Fiecare dintre aceste biserici are în grijă doar o parte din Sfântul lăcaş.

În trecut, ceremonia ‘focului sacru’ a fost de mai multe ori afectată de dispute între credincioşii din diverse comunităţi. În acest an calmul a prevalat, deşi au existat credincioşi care au leşinat după ce au aşteptat, răbdători, ore în şir, în mijilocul unei mulţimi compacte, notează AFP.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.