Maria Cebotari, comemorată la Orhei

De Eleonora Cibotaru (Muzeul de Istorie şi Etnografie din Orhei)

Cu prilejul jubileului de 100 ani de la naşterea Mariei Cebotari, celebră soprană a Operelor din Drezda, Berlin şi Viena, la Biblioteca publica „A. Donici” din Orhei a fost organizată o serată cu genericul „Maria Cebotari, un nume de legendă”, dedicată vieţii şi creaţiei acesteia.

La festivitate au participat profesori şi elevi de la şcoala de muzică şi colegiul pedagogic din oraş.

Tatiana Lanovenco, directorul adjunct al bibliotecii, a vorbit despre destinul deosebit al sopranei cu rădăcini basarabene, care şi-a proslăvit cu vocea ei irepetabilă baştina în lume. Gheorghe Maxian, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Orhei, a vorbit despre perioada interbelică, foarte propice pentru cultura noastră basarabeană, timp în care a răsărit steaua Mariei Cebotari, iar jurnalistul Ion Cernei de la săptămânalul „Cuvântul” – despre istoria neobişnuită a filmului „Odesa în flăcări”, cu Maria Cebotari în rolul principal, considerat pierdut după invazia sovietică a României în 1944, apoi – descoperit întâmplător la studiourile „Cinecita” din Roma, recondiţionat şi prezentat amatorilor de cinema în internet.

Serata s-a încheiat cu prezentarea filmului „Odesa în flăcări”.

 
Video: Maria Cebotari – Mozart, Concert Aria KV 416

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.