De Constantin Tănase
Guvernul R. Moldova promite de la 1 februarie 2010 implementarea unui nou sistem de import al cărnii şi al produselor din carne. Un proiect de hotărâre în acest sens, aprobat de guvern săptămâna trecută, prevede printre altele şi introducerea unui nou „sistem de control al preţului la carne şi la produse din carne pe întregul lanţ valoric, din momentul declarării produselor în vamă până la tejghea”. Cetăţeanul de rând nu are pregătirea necesară ca să „guste” sensul frumoasei, dar ermeticei metafore „întregul lanţ valoric”. Doar specialiştii pot înţelege ce înseamnă acest „lanţ valoric” şi din ce fel de „verigi” şi „zale” este format.
Iată însă că Centrul pentru Combaterea Infracţiunilor Economice şi Corupţiei (CCIEC) a încercat să „dezermetizeze” metafora, explicând schema conform căreia funcţiona acest „lanţ valoric”. Cred că este prima iniţiativă cu adevărat curajoasă a noului guvern. Curajoasă pentru că a „îndrăznit” să pătrundă pe un teritoriu „minat”. Adică controlat de mafie. În contextul dat, „mafie” nu e un cuvânt cu sens figurat, deoarece e vorba de mafie adevărată, numită în popor „mafia cărnii”, mafie formată de oameni foarte puternici şi influenţi, reprezentanţi de sus până jos ai structurilor statului. Acestora nu le plac glumele şi „reacţionează adecvat” când sunt deranjaţi.
Ceea ce a prezentat în şedinţa guvernului noul director al CCIEC este doar vârful aisbergului. Cu siguranţă, dacă investigaţiile vor continua ne putem pomeni martorii celui mai mare scandal politic din istoria recentă a R. Moldova, fiindcă cei implicaţi au conexiuni directe cu elitele fostei guvernări comuniste. Este de presupus că accesul de furie al lui Voronin de săptămâna trecută a fost provocat anume de faptul că a înţeles că noul guvern suflă în ceafa mafiei cărnii, de care el nu este străin.
Nu este exclus ca în lista persoanelor implicate în „scandalul cărnii” să se regăsească oamenii Familiei Voronin. Deocamdată, ofiţerii CCIEC au deschis trei dosare penale. Pentru a nu prejudicia ancheta numele celor bănuiţi nu au fost făcute publice. Premierul însă a promis că „pe parcurs vor apărea numele, inclusiv, ale celor care sunt foarte activi acum, în apărarea drepturilor cetăţeneşti, în Parlamentul R. Moldova”.
Aluzia e străvezie. Dacă guvernul lui Vlad Filat va ajunge şi la aceste nume, dar va ieftini şi carnea, precum promite, cu 10-15 la sută, dacă se va merge mai departe şi vor fi prezentate scheme similare din alte domenii şi va demonstra că şi în aceste domenii figurează, practic, aceleaşi persoane, dacă, în definitiv, acţiunea guvernului nu este o simplă „lovitură de imagine” şi pe banca acuzaţilor vor fi aduşi Capii mafiei, dar nu plevuşca, guvernul Filat va aplica o lovitură mortală comunismului moldovean în „varianta Voronin”.
R. Moldova a fost până acum o ţară foarte „ciudată”: în ea exista mafie, dar nu existau mafioţi, exista corupţie, dar nu şi oameni corupţi. Acum guvernul Filat e pe cale să ne demonstreze că R. Moldova e o ţară normală şi că avem şi mafioţi, şi oameni corupţi, care au nume. În încheiere, două lucruri ar mai fi de spus. Primul: guvernul trebuie să reziste tentaţiei de a prelua şi controla schemele vechi, înlocuind astfel o mafie cu alta. Al doilea: astăzi, guvernul Filat are nevoie de sprijinul societăţii, în primul rând, al presei. Guvernul, în general, şi Filat personal au aruncat mănuşa unor forţe oarbe care nimicesc totul ce le stă în cale. Repet, cu ele nu e de glumit.