De Argentina Gribincea
După ce campania electorală a PCRM a bulversat opinia publică prin ”hate speech” și acuzații, unele mai directe, altele mai voalate, la adresa României și, implicit, la adresa românilor din R.Moldova, care conduceau la ideea de înaltă trădare, după ce ”ecourile” din partea populației au demonstrat că există destulă românofobie și rasism (prin nefericita asociere, conform teoriei moldo-stataliste, a românilor cu minoritatea rromă), a venit rândul inscripțiilor antisemite să descurajeze speranța noastră că am putea deveni, într-un sfârșit, o societate civilizată și ceva mai aproape de standardele europene.
Cu toată grandilocventa retorică a autorităților de la Chișinău, care nu încetează să repete că suntem o societate tolerantă cu străinii și deosebit de ospitalieră, trebuie să recunoaștem că inscripțiile xenofobe sunt un element obișnuit în peisajul nostru urban (de regulă, inscripțiile sunt în rusă și vizează populația majoritară, poreclită, ”duios”, cu trimitere/aluzie la simbolul prezent pe stema noastră, ”boi”). De această dată, epidemia de autografe murale xenofobe a atins unul dintre cele mai ”slavizate” orășele din R.Moldova, Bălți. Poate ar trebui să procedăm, la fel cum a procedat Președintele Societății evreiești din Bălți, de fiecare dată când pereții caselor noastre sunt murdărite, la propriu și la figurat, cu astfel de inscripții. Cred că am putea învăța de la unii minoritari să ne manifestăm civismul de aceeași manieră politicoasă, dar fermă, iar acum ar trebui să ne solidarizăm cu protestele Societății evreiești și să cerem investigarea cazului și pedepsirea vandalilor – exact atât cât prevede legea și în conformitate cu gravitatea faptei, nu disproporționat, cum au fost pedepsiți protestatarii din 7 aprilie a.c.
Nu știu dacă politicienii, în special cei de la guvernare și liderii PCRM, inclusiv persoanele responsabile de campania electorală a comuniștilor, își dau seama că autorii morali ai unei eventuale exacerbări a xenofobiei sunt chiar ei, cei care au datoria să liniștească spiritele și să nu permită escaladarea conflictelor interetnice sau interculturale – printr-o atitudine corectă și nediscriminatorie față de toți cetățenii, indiferent de origine, confesiune, limbă, afiliere politică etc. PCRM a mizat de atitudinile xenofobe în timpul campaniei electorale (despre unele fapte de acest gen am scris pe blogul meu).
Pe de altă parte, și cazul la care tocmai m-am referit (cel al declarației PLDM, interpretată distorsionat de către mass-media pro-comunistă) ilustrează perfect ceea ce inteționez să spun: minoritarii, mai ales cei care nu cunosc limba de stat a Republicii Moldova, sunt puși în situația de a fi manipulați, dezinformați de mediile care falsifică în mod intenționat mesajele partidelor sau chiar ale guvernului. Declarație dlui Iurie Leancă din recenta campanie electorală nu este singurul exemplu de acest fel, au fost numeroase cazuri similare, unele dintre care au luat forme de-a dreptul anecdotice.
Ironia constă în faptul că mesajul pe care îl analizăm se referea exact la această problemă, extrem de actuală, azi, după 20 de ani de la căderea URSS, când unele state care au demarat odată cu noi sunt deja în UE, unde noi tot mai râvnim să ajungem. Declarația absolut corectă a deputatului Iurie leancă (PLDM), care, trebuie subliniat, a fost consilier al Înaltului Comisar pentru MinorităȚile Naționale, s-a referit la necesitatea adoptării de către Guvernul R.Moldova a unei Concepții de Stat privind integrarea minorităților, dat fiind că nu se poate vorbi de o adevărată integrare a minorităților în societate fără cunoașterea limbii de stat, dar și fiind conștient de faptul că statul nostru are obligațiunea, asumată în cadrul OSCE și în fața Consiliului Europei, de a ajuta minoritățile naționale să însușească limba de stat. În declarație se stipula că asigurarea invățării limbii române de către minoritari ar asigura egalitatea lor în drepturi (cel puțin referitor la dreptul la informare corectă) cu populația majoritară, dar știrea a fost preluată trunchiat și interpretată eronat de presa pro-comunistă și speculată, în scopuri electorale, generând protestele minoritarilor și atitudini românofobe. E vorba de niște metode perimate, din arsenalul Interfrontist, din perioada în care nomenclatura comunistă recurgea la orice pentru a-și păstra dominația, tertipuri inadmisibile, care în mod sigur, nu ne apropie, ci ne îndepărtează și mai mult de perspectiva integrării europene. Poate că PCRM asta a și urmărit, dar o nouă guvernare nu-și va putea permite să imite PCRM-ul, mai ales în această chestiune extrem de delicată, ci va fi datoare să ia măsuri eficiente pentru a redresa această situație.