15 ONG-uri cer formaţiunilor parlamentare o guvernare democratică

În manifestul semnat de 15 ONG-uri, se spune că la 15 iunie a fost lansată o foaie de parcurs în vederea depăşiri crizei politice şi pentru o integrare europeană a ţării, care a fost semnată de mai multe partide.

Un grup de organizaţii neguvernamentale printre care Asociaţia Promo-Lex, Centrul Independent de Jurnalism, Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia de Politică Externă, cer clasei politice liberal-democrate, învingătoare în urma scrutinului parlamentar anticipat din 29 iulie 2009, să pună bazele unei guvernări esenţial noi, moderne şi democratice.

"Adresăm acest Manifest tuturor liderilor de partide liberale şi democrate, care şi-au dat girul lor pentru o guvernare eficientă şi democratică şi solicităm: depolitizarea funcţiei de preşedinte a RM. În calitatea sa de "arbitru naţional" şi de "garant al suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării", noi credem că viitorul şef de stat trebuie să-şi suspende calitatea sa de membru al unui partid politic pe durata deţinerii funcţiei", spun semnatarii manifestului.

Aceştia mai cer ca numele candidaţilor la funcţia de preşedinte al RM să fie discutate în public, bucurîndu-se astfel de obţinerea unei autentice legitimităţi democratice, de natură să conducă spre reconciliere şi consens naţional.

"Solicităm investigarea completă şi obiectivă a evenimentelor din aprilie, cu sprijin internaţional. Este dreptul fiecărui cetăţean al RM să cunoască adevărul despre autorii provocărilor şi violenţelor din aprilie 2009. Solicităm instituirea unei Comisiei Speciale a Parlamentului, cu participare internaţională, cu scopul investigării tuturor probelor şi acuzaţiilor aduse de către autorităţi şi societate pe durata tragicelor evenimente", se menţionează în document.

Semnatarii mai cer consolidarea Parlamentului ca autoritate reprezentativă supremă, aplicarea riguroasă a principiului de separaţie şi cooperare a puterilor în stat, formarea echipei executive cu capacităţi necesare accelerării reformelor democratice şi crearea unui Consiliu Naţional Anticriză în Moldova.

"Mai optăm pentru asigurarea unui climat favorabil pentru mass-media liberă şi independentă, rezolvarea juridică şi practică a situaţiei editoriale a IPNA "Teleradio-Moldova", precum şi crearea unui spaţiu informaţional unitar, democratic şi european pe întreg teritoriul Moldovei. Cerem sporirea încrederii în societate faţă de autorităţile publice. Agresivitatea ultimelor campanii electorale şi proferarea unor acide acuzaţii politice au afectat stabilitatea şi calmul social în Moldova. Este necesar ca noile autorităţi naţionale să depună eforturi susţinute pentru reclădirea încrederii în societate, reducerea gradului de ură şi discurs virulent", se menţionează în manifest.

Acolo se mai spune că noua guvernare trebuie să consolideze statutul Moldovei în relaţia sa cu Uniunea Europeană şi să normalizeze de urgenţă relaţiile cu statele vecine.

"Vă chemăm să acceleraţi demersul şi acţiunile eficiente de integrare europeană a RM, obţinînd deja în 2010 statutul de asociere a ţării noastre, împreună cu o politică mai generoasă de vize şi facilităţi comerciale. Noi credem că autorităţile naţionale ale RM trebuie să depună cu mult mai multe eforturi în vederea recăpătării credibilităţii pe plan intern şi extern, tratând cu multă responsabilitate angajamentele sale internaţionale", se mai spune în manifest.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.