O aşezare omenească preistorică care datează cu mileniul V înaintea erei noastre şi aparţine culturii Precucuteni-Tripolie, a fost descoperită de savanţi pe malul fostului lac Valea Morilor din capitală.
Potrivit Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în urma săpăturilor, savanţii au descoperit resturi de locuinţe din mai multe perioade istorice. Cel mai vechi nivel este datat cu mileniul V înaintea erei noastre şi aparţine culturii Precucuteni-Tripolie. In acest strat au fost cercetate resturile unei locuinţe de suprafaţă şi a câtorva gropi, din care au fost recuperate vase, statuete antropomorfe, unelte de muncă din piatră. Obiectele sunt în majoritatea lor întregi, lucru extrem de rar întâlnit la alte staţiuni de acest tip. În apropierea locuinţei savanţii au descoperit o statuetă antropomorfă feminină de aproximativ 20 centimetri pictată, care a fost extrasă şi este cercetată.
Sergiu Bodean, cercetător ştiinţific la Centrul Arheologie, Institutul Patrimoniului Cultural a AŞM, a precizat pentru BASA-press că în nivelul de locuire care aparţine culturii Cucuteni-Tripolie a fost găsită ceramică pictată cu vopsea neagră. „Următorul nivel de locuire depistat în imediata apropiere aparţine culturii Sântana de Mureş-Cernjahov (secolul III-IV era noastră). De aici au fost recuperate fragmente de ceramică cenuşie lucrată la roată, o fusaiolă, fragmente de fibule din bronz, fragmente de amfore romane şi o mărgică”, a precizat Bodean.
Potrivit sursei citate, în nivelul de locuire medieval timpuriu (secolul VIII-IX era noastră) au fost cercetate resturile unui bordei cu cuptor de piatră. În el au fost descoperite fragmente de ceramică. Straturile culturale superioare, susţine cercetătorul, aparţin secolelor XVIII-XIX, XX.
„Staţiunea pluristratigrafică, din regiunea lacului, deşi a fost investigată pe o suprafaţă relativ redusă, deja a furnizat piese de unicat care vor surprinde atît comunitatea ştiinţifică, cât şi publicul larg”, a precizat savantul.
Potrivit Eugeniei Tofan, angajat al Serviciul de presă al AŞM, cercetătorii speră că vor putea restabili parţial şi condiţiile paleolandşaftului din acele timpuri – după analiza polenică, microfaună şi compoziţia litologică a depozitelor, iar după cernerea prin site a unei însemnate cantităţi de rocă este posibilă şi depistarea unor obiecte de artă (mărgele din os sau scoici).
„Principala sarcină a cercetătorilor, la momentul actual este salvarea pieselor pe o suprafaţă cît mai mare. Analiza prin radiocarbon va preciza timpul în care au avut loc evenimentele luptei pentru supravieţuire ai strămoşilor noştri”, a precizat sursa citată.
De asemenea recent pe fundul fostului lac Valea Morilor cercetătorii au descoperit mai multe fragmente osoase care aparţin unor specii de mamuţi care au trăit pe teritoriul RM cu câteva zeci de mii de ani în urmă.