RM: Savantii descopera preparat pt tratarea cancerului, arsurilor

Un preparat farmaceutic extras din seminţe de struguri care poate fi folosit la tratarea diferitor maladii printre care şi cele cu caracter oncologic, a fost descoperit de un grup d e savanţi ai Academiei de Ştiinţe din Moldova.

Potrivit serviciului de presă la Academiei de Ştiinţe, preparatul se numeşte Enoxil şi a fost brevetat de curând, fiind parte componentă a proiectului „Preparate noi din seminţe de struguri pentru medicină, veterinărie şi agricultură”.

Tudor Lupaşcu, conducătorul proiectul a precizat că preparatul prezintă un vădit interes, dat fiind fabricarea acestuia din materie primă naturală, ecologică şi inofensivă şi care spre deosebire de alte preparate medicamentoase, nu generează efecte secundare.

Cercetătorii de la AŞM au stabilit că substanţa obţinută manifestă o înaltă activitate antibacteriană şi antifungică. Rezultatele cercetărilor au mai demonstrat că preparatul nu este toxic şi acesta poate fi aplicat în diverse domenii ale medicinii. La Institutul Oncologic, Secţia mamologie, actualmente, acest medicament este aplicat la nouă paciente care au suportat recent intervenţii chirurgicale la glanda mamară. Conducătorul Departamentului mamologie, Nadejda Godoroja, responsabilă de aplicarea preparatului, a confirmat caracteristicile acestuia, precizând că este unul eficient.

Preparatul poate fi folosit în tratamentul leziunilor postradiante a bolnavilor oncologici, inclusiv a bolnavelor de cancer a glandei mamare şi poate fi aplicat şi la reducerea termenelor tratării plăgilor după intervenţiile chirurgicale. De asemenea, in cadrul testărilor clinice preparatul s-a manifestat pozitiv în tratarea proceselor proliferativele benigne.

Directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat s-a pronunţat pentru prelungirea testării preparatelor în direcţia extinderii aplicării inclusiv în cadrul tratamentului radiologic al bolnavelor de cancer de col uterin şi în scopul profil axiei şi tratamentului leziunilor postradiante.

De asemenea potrivit savanţilor, noul preparat poate fi folosit şi la tratamentul arsurilor superficiale şi profunde, fiind utilizat ca antiseptic de bază la pansamente. Prin analiza comparativă cu antisepticele tradiţionale Enoxilul prezintă calităţi antiseptice deosebite, micşorând cantitativ şi calitativ conţinutul microbian din plagă, diminuând procesele inflamatorii locale, schimbând virulenţa microbiană, susţin savanţii.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.