"Tratamentele inumane şi brutalitatea poliţiei, care au ieşit la suprafaţă în perioada post electorală, în timpul demonstraţiilor din 6-7 aprilie de la Chişinău, trebuie stopate, în scopul restabilirii climatul de încredere în societate".
Aceasta este părerea Comisarului Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, expusă în cadrul unui raport, întocmit în baza vizitei întreprinse în Moldova la finele lunii aprilie.
În raportul său, comisarul susţine că acţiuni decisive în acest sens trebuie făcute pentru a nu permite intoleranţa în sistemul justiţiei.
"Este necesar de a revizui nu doar a comportamentul unor anumiţi poliţişti, dar şi responsabilitatea superiorilor lor. În acest context, pentru a da dovadă de profesionalism şi respect faţă de standardele de bază, este necesară o claritate totală. Sper că declaraţiile făcute de autorităţile de la Chişinău privind depăşirea acestor probleme vor fi urmate de acţiuni concrete", a specificat el.
Hammarberg spune că "procurorii, judecătorii, ofiţerii de poliţie şi avocaţii ar trebui să fie foarte atenţi la toate semnalele de tratament inuman din partea poliţiştilor, iar toate cazurile semnalate să fie înregistrate, documentate şi raportate".
Comisarul mai spune că asupra instituţiilor şi organizaţiilor obşteşti, care sînt implicate în relatarea evenimentelor respective, se fac presiuni, iar încălcarea drepturilor omului este inacceptabilă.
"Libera exprimare şi accesul la informaţie ar trebui să fie protejat, inclusiv în perioadele de criză. În acelaşi timp, profesioniştii din domeniul media ar trebui să facă un efort special pentru a respecta standardele de etică", se arată în raportul comisarului.
Hammarberg recomandă realizarea unor investigaţii comprehensive privind evenimentele de după alegerile din 5 aprilie 2009.
"În afară de la clarificarea problemelor referitoare la alegerile în sine, este esenţial ca evoluţiile în timpul demonstraţiilor, inclusiv actele de violenţă, să fi investigate. Aceste investigaţii trebuie să fie independente, imparţiale şi transparente, care să fie credibile pentru cetăţenii R.Moldova".