De Constantin Tănase
Pe 12 iunie a.c., membrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Valeriu Soltan, a fost reţinut de ofiţerii Centrului Anticorupţie în timp ce primea 12 mii de dolari de la directorul postului de radio „Sănătatea”. O zi mai târziu, Judecătoria Buiucani emite un mandat de arest preventiv pe numele lui Soltan pentru 25 de zile şi acesta este deţinut în izolatorul CCCEC, fiind acuzat de estorcare de bani. La 18 iunie, Curtea de Apel respinge recursul avocatului de cercetare a lui Soltan în stare de libertate.
Miercuri, directorul postului de radio „Sănătatea” face dezvăluiri în dosarul membrului CCA acuzat de estorcare de bani. Vasile Sofroni a declarat pentru JURNAL că hărţuirile au început acum un an şi jumătate, când un membru al CCA, Valeriu Soltan, i-ar fi cerut bani în schimbul protecţiei activităţii postului de radio pe care îl conduce. „M-a ameninţat că, dacă nu dau bani, voi avea mari probleme, inclusiv cu licenţa de emisie”, susţine Sofroni. Potrivit acestuia, Valeriu Soltan i-ar fi cerut, încă din luna februarie, 12 mii de dolari pentru a proteja activitatea postului de radio şi că în afacerea dată figurează şi alţi membri CCA. Directorul postului de radio „Sănătatea” afirmă că instituţia pe care o conduce „este supusă multiplelor avertizări din partea CCA, dar şi a monitorizărilor riguroase ale grilei de emisie a postului”.
Potrivit JURNALULUI, Consiliul Coordonator al Audiovizualului se abţine deocamdată de la comentarii, până când instanţa se va pronunţa pe marginea cazului, făcând trimitere la principiul „prezumţiei nevinovăţiei”. Bun principiu, zicem noi, îl vom respecta şi noi, dar vom aminti totuşi că unele instituţii aflate sub jurisdicţia CCA şi-au permis nu o dată să violeze acest principiu când era vorba de unele persoane neagreate de regim.
Făcând această constatare, am ajuns acolo unde am dorit să ajungem, şi anume la întrebarea: cine e vinovat de criza profundă în care se află astăzi RM? Este oare această criză opera unui singur om, a lui Voronin? Da, Voronin e vinovat, să fim însă serioşi: de unul singur Voronin nu ar fi reuşit niciodată să facă atâta rău acestei ţări. E o treabă comodă să dai toată vina pe Voronin, dar nu e corect. Aşa s-a procedat după moartea lui Stalin, a lui Brejnev, chipurile, aceştia au fost vinovaţi de toate, de parcă nu ar fi existat armata de executanţi zeloşi care condamnau, torturau, împuşcau. Acum, de exemplu, un Marian Lupu se spală pe mâini, arată cu degetul spre Voronin, de parcă nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i pute, uitând cum se răţoia în prezidiul parlamentului… de la microfonul patru. Au existat atunci, există şi astăzi acele „şurubaşe” ale regimului, acele căpuşe grase şi ghiftuite care asigură buna funcţionare a regimului. Regimul totalitarist instalat în Moldova nu e numai opera lui Voronin, dar şi a acestor căpuşe – funcţionari, procurori, judecători, jurnalişti ş.a.m.d. Din acest şir face parte, din păcate, şi CCA. Astfel, CCA – autoritate publică, plătită din bani publici -, sarcina căruia e de a democratiza societatea prin asigurarea unei funcţionări corecte a Audiovizualului public, prin comportamentul său partizan, a contribuit de facto la aservirea Audiovizualului, subordonându-l unui singur om şi unui singur partid. CCA este aşadar un complice al regimului şi poartă în egală măsură cu Voronin vina pentru dezastrul în care s-a pomenit astăzi R. Moldova.
Şi nu e vorba doar despre CCA; nu numai aici e putred mărul. Nu propun să facem liste, dar nici să uităm nu se poate, dacă dorim cu adevărat să ieşim din noaptea acestui regim…