Plafonarea de către autorităţi a cotelor de înmatriculare la instituţiile de învăţământ superior a generat o serie de grave probleme financiare şi sociale, care fac dificil procesul de studii şi dezvoltarea de mai departe a educaţiei universitare, informează DECA-press.
Aceasta este una din concluziile studiului „Impactul politicilor autorităţilor publice centrale asupra sistemului universitar din Republica Moldova”, făcut public, miercuri, de IDIS „Viitorul”
Conform autorilor studiului numai în ultimii trei ani, universităţile din Moldova au ratat circa 400 milioane de lei. Profesorii şi studenţii încearcă să se reprofileze, chiar şi în lipsa unor alternative fezabile. Autonomia universitară este pusă serios în impas, chiar şi în universităţile private, se menţionează în studiul citat.
Studiul a fost elaborat de conferenţiarul Cornel Ciurea şi cercetătorul Leonid Litra.
Potrivit lui Cornel Ciurea, începând cu anul 2005, autorităţile au iniţiat o politică de combatere a procesului de expansiune universitară, „fiind deranjate inclusiv de activismul public în creştere al tinerilor cu studii superioare”.
Leonid Litra a declarat că situaţia din universităţi devine dramatică. Instituţiile sunt nevoite să reducă salariile profesorilor, ca urmare a surselor bugetare mai mici decât în anii precedenţi.
Autorii studiului recomandă autorităţilor să opteze tranşant pentru un model bazat pe taxe de şcolarizare, cu acordarea burselor de stat persoanelor social vulnerabile. Doar prin maximizarea veniturilor se va rezolva actuala criză financiară a universităţilor, iar statul va putea redirecţiona fondurile disponibile spre studiile secundare.