Sute de familii au obtinut acces la apa potabila in cadrul unui proiect implementat de PNUD Moldova

Circa 110 gospodarii din Larga Noua, raionul Cahul, au obtinut pentru prima data acces la apa potabila in cadrul unui proiect de dezvoltare comunitara realizat in cadrul Programului de Dezvoltare Locala Integrata/PNUD Moldova.

Locuitorii care anterior nu au avut acces la reteaua centrala de aprovizionare cu apa potabila, au efectuat lucrari de extindere a acesteia cu peste 2 500 metri. 105 participanti la lucrari au beneficiat in medie de cite o mie de lei pentru munca depusa.

„Pana acum, tractorul ne aducea apa cu cisterna, o data la 2-3 saptamani. Acum, avem robinet in curte, cu apa buna de baut. In curand vom face cu sotul si camera de baie in casa”, spune bucuroasa Maria Bohcevan, locuitoare din Larga Noua. Pentru apa din cisterna, locuitorii din Larga Noua plateau cate 130 de lei pentru un cub de apa. Insa, odata cu implementarea proiectului, acestia achita cate 7 lei pentru un cub de apa.

De mentionat pana a avea acces centralizat la apa, locuitorii din Larga Noua puteau folosi doar apa din fantani, care insa, sunt foarte adanci, iar apa este foarte dura.

Proiectul din Larga Noua a fost desfasurat in cadrul Programului de Dezvoltare Locala Integrata (PDLI) / PNUD Moldova, care promoveaza dezvoltarea locala durabila, prin mobilizarea resurselor proprii si dezvoltarea capacitatilor autoritatilor locale. Suportul financiar este oferit de PNUD Moldova si Guvernul Romaniei.

Costul grantului oferit satului Larga Noua este de 150 mii de lei, Primaria contribuind cu materiale in volum de 15 la suta la costul grantului.

Programul de Dezvoltare Locala Integrata / PNUD Moldova mai realizeaza astfel de proiecte in alte trei localitati: Ghindesti (Floresti), Antonesti (Stefan Voda) si Pirita (Dubasari).

In prezent, la Ghindesti a fost instalat un apeduct cu lungimea de 3 km, la Antonesti – 7 km, iar la Pirita se finiseaza lucrarile de reparare a fantanii arteziene si de instalare a 5 km de apeduct. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.