Cadrul legal din Moldova are un carater incomplet si fragmentar, arata concluziile unui studiu

Lipsa unor viziuni, strategii si planuri de actiuni in vederea armonizarii cadrului normativ cu noile reglementari internationale si nationale, are drept consecinte crearea unui cadru legal incomplet si fragmentar, arata conluziile studiului ?Implementarea legilor in Republica Moldova ? probleme actuale?, prezentat joi, 14 august, la Chisinau.

Unul din autorii studiului, expertul IDIS Viitorul, Ion Beschieru, a declarat joi, in cadrul prezentarii studiului, ca sunt inregistrate cazuri cand unele legi sunt publicate cu mari intarzieri, iar intrarea in vigoare sau aplicarea unor legi, in mare parte este prevazuta sa aiba loc dupa unu, doi sau chiar patru ani de la adoptarea legii. Acest fapt, in opinia autorului, face ca unele prevederi legale sa devina depasite.

La randul sau, expertul Viorel Furdui, un alt autor al studiului, a mentionat ca in Moldova se atesta un grad redus de transparenta in procesul de adoptare a legilor, paginile web a unor autoritati publice nefiind actualizate si continand putine date privind actele legislative, au motoare de cautare nefunctionale, iar detaliile de contact a unor subdiviziuni sau functionari sunt invechite sau lipsesc cu desavarsire.

Potrivit lui Furdui, capacitatea autoritatilor publice de a implementa efectiv cadrul legislativ este limitata, iar in aceste conditii, sunt blocate reformele institutionale si scade increderea cetatenilor in autoritatea institutiilor responsabile de adoptarea deciziilor.

Potrivit concluziilor studiului, in Moldova lipseste un mecanism eficient si adecvat de avizare si monitorizare a actelor normative adoptate de autoritati, fapt ce dovedeste incapacitatea Guvernului de a reactiona rapid si adecvat la schimbarile din domeniul legislatiei.

Printre problemele atestate de studiul in cauza, se numara si publicarea cu intarziere a legilor, ceea ce tergiverseaza intrarea in vigoare a acestora, termene confuze de executare a obligatiilor legale din partea Guvernului, lipsa unei raspunderi ministeriale, neacoperirea financiara a implementarii legilor, control parlamentar insufficient si implicarea slaba a societatii civile si a mediului stiintific la avizarea stiintifico-practica a legilor.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.